Huidige Tweede Kamer lijkt best te doen voor Groningen. Na verkiezingen moeten we het nog afwachten | DVHN commentaar

[ad_1]

Er is veel kritiek op de politiek, maar de huidige Tweede Kamer lijkt haar best te doen voor de aardbevingsslachtoffers in Groningen. Dat zullen we moeten afwachten bij NSC en BBB.

De Tweede Kamer debatteerde maandag voor het laatst in deze format over de aanpak van de gaswinning en aardbevingsschade in Groningen. Er waren nog steeds grote meningsverschillen. Maar er mag ook gezegd worden dat een meerderheid goede bedoelingen lijkt te hebben met Groningen. Het valt nog te bezien of dit na de verkiezingen nog steeds het geval zal zijn.

Wat verkeerd is gegaan, kan nooit echt goed worden gemaakt. De jaren van ontkenning van de schade veroorzaakt door de gaswinning blijven onverteerbaar. Net zoals het voor de gek houden van Groningen en het parlement over de noodzaak om extra gas te winnen en het creëren van een bureaucratische hel voor de slachtoffers.

Maar de parlementaire enquête leverde gedegen onderzoek op, de regering gaf een uitgebreide reactie en er werd serieus over gedebatteerd in het parlement. Staatssecretaris Hans Vijlbrief heeft gewerkt aan het herstel van het vertrouwen in Groningen.

De vaste Kamercommissie voor de Groningse mijnbouw dwong hem daartoe ook. In die commissie zitten de hardnekkige Groningse Tweede Kamerleden Sandra Beckerman en Henk Nijboer. Maar ook de leden van VVD, CDA, D66, ChristenUnie en PVV wekken al langer de indruk dat zij hun best doen voor degenen die getroffen zijn door de gaswinning.

Dit in tegenstelling tot Forum voor Democratie en Wybren van Haga die in Groningen steeds proberen de gaskraan open te draaien en de nadelen hiervan weg te poetsen. Maar deze partijen zullen na de verkiezingen waarschijnlijk slechts een ondergeschikte rol spelen.

Voor NSC van Pieter Omtzigt en BBB van Caroline van der Plas ligt dat anders. Na de verkiezingen zullen zij waarschijnlijk een belangrijke machtsfactor worden. Hoe zij over Groningen denken, is niet helemaal duidelijk. Beiden hebben zich regelmatig positief uitgesproken over de herstelmaatregelen voor Groningen. Maar Van der Plas laat de laatste tijd zien dat hij grillig is. En van Omtzigt en zijn NSC hebben we weinig gehoord over ‘Groningen’. Hopelijk zorgen ze in de komende campagne voor meer duidelijkheid.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *