Je laven aan menselijke emoties: drie tips van boekhandelaar Anneke Jager



Oh, die menselijke emoties. Anneke Jager vindt het leuk als deze uitgebreid besproken worden in boeken. Zij overheersen in de boeken die zij aanbeveelt.

Nog een nieuw boek over slavernij? Anneke Jager begrijpt deze reactie en toch: De vrouwen van de suikerrietplantage van Ildefonso Falcones (Luitingh-Sijthoff, 27,99 euro) kan wat haar betreft niet ongelezen blijven. “Wat een indrukwekkend rauwe roman! Ik probeer er nog steeds een beetje van te herstellen. Het is schokkend wat er toen is gebeurd.”

Natuurlijk weten we allemaal hoe erg de slavernij was. ‘Maar deze historische roman geeft je het gevoel dat zwarten en gekleurde mensen vier eeuwen lang ‘wilden’ waren. Hun levens waren niets waard.’

Een mooie ontdekking van Falcones is dat hij de tijd van de slavernij samenbrengt met de huidige tijd, vertelt Anneke. De twee verhalen worden afwisselend verteld.

De eerste is die van de elfjarige Kaweka, die met landgenoten de oversteek maakt van Afrika naar Cuba, vastgeketend op de bodem van een slavenschip. Kaweka belandt op een plantage en blijkt een overlever en strijder voor de vrijheid.

Hiernaast hebben we Lita, die in het moment leeft en bij een bank in Madrid werkt. Ze ontdekt een groot schandaal rond de bank dat verband houdt met slavernij. “De verhaallijnen lopen in elkaar over, je voelt gewoon dat de gevolgen van zo’n lange periode van uitbuiting van een ras diep in ieders genen zitten. Falcones schrijft dit mooi en empathisch op.”

Mooi is ook hoe de Afrikaanse godencultuur in het boek verweven is, vindt Anneke. “Beide vrouwen krijgen regelmatig bezoek van godin Yemaya. Een vreemde gewaarwording voor ons Europeanen, maar het geeft een mooi inkijkje in de Afrikaanse cultuur.”

Een verwoestende brand

Dan het laatste schrijven van Christy Lefteri: Het boek van vuur (Mozaïek, 22,99 euro). Anneke Jager weet het inmiddels: ze kan blindelings een door haar geschreven titel lezen. “Ik hoef niet eens te weten waar het over gaat”, lacht ze. “Het is heerlijk om je te verdiepen in haar schrijfstijl. Het is heel beeldend.”

Na haar debuutroman De imker van Aleppo En Zangvogels , dit is haar derde boek. Het gaat over de vernietigende kracht van één mans daad op de bevolking van een heel eiland. “Maar vooral over de kracht en moed om verder te gaan.”

De hoofdpersonen zijn Irini, Tasso en hun veertienjarige dochter. Er breekt een verwoestende brand uit op het Griekse eiland waar ze wonen. Het blijkt te zijn gestart door een geldbeluste ondernemer die de grond wil gebruiken om een ​​hotel te exploiteren.

Als Irina zes maanden later de brandstichter onder een boom in het verbrande bos ziet zitten, met een touw om zijn nek, en hij haar om hulp vraagt, raakt ze in de war en rent terug naar huis. “Wie heeft u tot rechter benoemd?” zijn de woorden van haar stille, getraumatiseerde echtgenoot als ze thuiskomt. Als ze terugkeert naar het bos, is de man overleden. “Lefteri neemt je mee in de bespiegelingen van Irini, de schuldgevoelens waarmee ze worstelt, de geschiedenis van haar voorouders en de haat tussen de Turken en de Grieken.”

“Lefteri heeft een heel unieke schrijfstijl; rustig, beeldend en filosofisch. Zo krijgt de haat die Irini voelt voor de brandstichter een andere kleur als ze zijn dove dochter ontmoet die haar vader mist.”

Hartverscheurend

Anneke noemt het hartverscheurend In de verte de zee van Laura Spence-Ash (Bruna Uitgevers, 24,99 euro). De Engelse Beatrix wordt als elfjarig meisje naar Amerika gestuurd als Londen steeds meer last krijgt van de Tweede Wereldoorlog. Ze komt terecht bij een gastgezin met wie ze in de vier jaar dat ze daar verblijft een warme band opbouwt.

Het leuke aan dit verhaal is dat het verteld wordt vanuit het perspectief van alle gezinsleden, vertelt Anneke. “Zo krijg je een compleet beeld. Alleen van moederskant; hartverscheurend. Wat mist ze haar dochter. Zoveel schuldgevoel. Maar ook: jaloezie op de pleegmoeder van Beatrix die waarschijnlijk veel aardiger is. De gevoelens zijn voelbaar op elke pagina. Een prachtig boek dat je pas weglegt als je zeker weet dat het goed komt.”

Wat is een verrassende nieuwkomer? Welk verhaal resoneert echt of welke schrijfbelofte dient zich aan? Maandelijks adviseert een Friese boekhandelaar actuele boeken die opvallen in de grote stroom boeken die er verschijnen. Vandaag: Anneke Jager mede-eigenaar van Boekhandel Burgum. Met dank voor haar jarenlange inzet hiervoor reeks boekentips waar we afscheid van nemen Anneke . Ze draagt ​​het stokje over aan haar collega Inge de Boer.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *