EK afstanden: Europese titel op slotdag voor schaatssensatie Jenning de Boo, Jutta Leerdam en Marijke Groenewoud | Schaatsen

[ad_1]

Met filmpjeDe EK-afstanden zijn: erg succesvol voor de Nederlandse schaatsers verlopen. Op de slotdag werd Jenning de Boo, de revelatie van het seizoen, Europees kampioen op de 500 meter. Jutta Leerdam won voor de derde keer op rij de Europese titel op de 1000 meter. Kjeld Nuis miste op de 1500 meter nipt goud. Bij de ploegenachtervolging voor vrouwen won Nederland met Irene Schouten, Marijke Groenewoud en Joy Beune in de vijfde tijd ooit. Groenewoud pakte ook de titel in de massastart, Schouten pakte zilver. Lees hier nog eens hoe de dag verliep in een uitverkocht Thialf.

Lees ook
• Alle medaillewinnaars: dit is de oogst van Nederland in Thialf

1-2 voor Nederland bij massastart

De massastart voor vrouwen werd gedomineerd door Nederland. Marijke Groenewoud koos ervoor om vroeg aan te vallen en kreeg gezelschap van de Duitse Michelle Uhrig. Achter het kopduo heerste twijfel en de meeste vrouwen keken naar Irene Schouten, maar de olympisch kampioene ging niet achter haar landgenote aan.

In de slotfase schoof Uhrig te snel op vooraan en ging de gouden medaille naar Groenewoud. Vlak daarachter sprintte Schouten naar de tweede plaats. Het brons ging naar de Italiaanse Francesca Lollobrigida.

Groenewoud won eerder op zondag ook goud met Schouten en Joy Beune in de ploegenachtervolging. Ze heeft het zaterdag ingenomen zilver op de 1500 meter.


Voor de mannen eindigde de massastart in een deceptie voor Nederland. Bart Hoolwerf, de topper in de sprint, kwam ten val.

Marcel Bosker speelde geen rol in de strijd om de medailles. De Belg Bart Swings won voor de derde keer op rij de Europese titel.


Goud voor De Boo op 500 meter

Jennings de Boo won zondagmiddag goud op de 500 meter. De 19-jarige uit Groningen was met 34,48 sneller dan Marten Liiv uit Estland en Marek Kania uit Polen.

In een direct duel versloeg De Boo de Est Liiv die 34,78 scoorde. Vooral zijn ronde van 24,7 was veel sneller dan de concurrentie. Beide schaatsers doken onder de snelste tijd van Stefan Westenbroek (34,93). Janno Botman kwam daar niet met 35,21, maar Kania was in de laatste etappe iets sneller met 34,86, waardoor Westenbroek vierde werd. Botman eindigde als negende.

De Boo werd een week eerder in zijn eerste seizoen bij de senioren Nederlands kampioen op de 500 en 1000 meter. Hij won eerder op dit EK zilver op de 1000 meter en brons in de teamsprint.

Jennings de Boe.
Jennings de Boe. © Pro Shots / Erik Pasman


Leerdam wederom beste op 1000 meter

Jutta Leerdam startte tegen landgenote Antoinette Rijpma-de Jong, die zaterdag de 1500 meter won. Leerdam liet echter zien dat hij over de kilometer niet te kloppen was. Ze noteerde een tijd van 1.14.45.

Daarmee was ze ruim een ​​halve seconde sneller dan Rijpma-de Jong (1.15,04), die naar zilver racete. De Oostenrijkse Vanessa Herzog eindigde als derde (1.15,74) en hield Isabel Grevelt (1.15,94) van de bronzen medaille.

Lees ook
• Rijpma-De Jong ontsnapt met EK-goud Jumbo-malaise: ‘Het probleem was ik’

De 25-jarige Leerdam werd in 2020 voor het eerst Europees kampioen op de 1000 meter. Twee jaar geleden prolongeerde ze haar titel door Femke Kok te verslaan, winnaar van de 500 meter op zaterdag maar afwezig op de 1000 meter. In een vol Thialf voltooide Leerdam, wereldkampioen en winnaar van Olympisch zilver, de hattrick van EK-titels op de kilometer.


Zilver Nuis, brons Roest op 1500 meter

Op de 1500 meter moest Nederland genoegen nemen met de dichtstbijzijnde ereplaatsen. Titelverdediger Kjeld Nuis, winnaar van de 1000 meter vrijdag, eindigde als tweede in een tijd van 1.44,34. Hij was 0,09 seconden langzamer dan Peder Kongshaug uit Noorwegen. Het brons ging naar Patrick Roest (1.44,40). Wesly Dijs eindigde als vijfde (1.45,44).

Nuis werd twee jaar geleden voor het eerst Europees kampioen op de 1500 meter. Vervolgens versloeg de drievoudig Olympisch kampioen (twee keer 1500 meter, één keer 1000 meter) landgenoot Thomas Krol, die dit jaar ontbreekt op het EK en in 2020 de titel pakte. In 2018, de eerste editie, won de Rus Denis Yuskov .

Nuis was boos op zichzelf. “Ik laat het in de laatste 100 meter. Ik zat onder de tijd van Kongshaug, maar ik verloor de focus omdat ik dacht dat ik er al was. En dan verlies je het met een paar honderdsten van een seconde door een laffe finish.”

De Olympisch kampioen heeft weliswaar de 1000 meter gewonnen, maar hij had ook graag de titel op de 1500 meter willen prolongeren. “De dubbel pakken is gewoon heel gaaf en stiekem vind ik de 1500 meter beter dan de 1000 meter.”

Ook Roest zag het als een gemiste kans. “Ik doe altijd mee. Mijn uithoudingsvermogen is nog steeds goed en de race was vlakker dan ooit. Ik moet in het begin gewoon sneller rijden, ik moet in de eerste ronde winnen.”

Kjeld Nuis.
Kjeld Nuis. © ANP


Goud in ploegenachtervolging

Nederland zette in de ploegenachtervolging een tijd van 2.55,70 neer en blijft dankzij het succes daarin ongeslagen op de Europese afstandskampioenschappen. Het is de vierde keer op rij dat Nederland de gouden medaille wint sinds de eerste editie in 2018. Schouten was er twee jaar geleden ook bij.

“Ik was zenuwachtig, maar we hebben alles drie keer gecontroleerd. Dus toen kon ik met een gerust hart het ijs op”, doelde Beune op de transponderfout in Polen in december. “Vanaf dat moment moet ik gewoon schaatsen en dat kunnen we alle drie, dus dat is het probleem niet.”

Dat bleek het geval, want Nederland was bijna zeven seconden sneller dan Duitsland. De bronzen medaille ging naar Zwitserland, dat slechts een honderdste sneller was dan Italië.

Van links naar rechts: Marijke Groenewoud, Irene Schouten en Joy Beune.
Van links naar rechts: Marijke Groenewoud, Irene Schouten en Joy Beune. © ANP


Lees ook
• Bekijk hier schaatskalender voor het seizoen 2023/2024[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *