Jenning de Boo uit Groningen slaat opnieuw toe en snelt naar goud op 500 meter bij EK Afstanden in Thialf



Jennings de Boo heeft weer van zich laten horen. Het Groningse talent reed zondagmiddag op de EK afstanden in Thialf naar goud op de 500 meter.

Het 19-jarige supertalent reed een 34,48 en versloeg daarmee de Est Marten Liiv met drie tienden in een direct duel. Vooral zijn ronde van 24,7 was veel sneller dan de concurrentie. Marek Kania (Polen) voorkwam dat Stefan Westenbroek in de laatste etappe van de dag het bronzen bord mee naar huis nam. Janno Botman moest genoegen nemen met de tiende plaats.

Een week eerder – in zijn eerste seizoen bij de senioren – werd De Boo Nederlands kampioen op de 500 en 1000 meter. Op dit EK won hij eerder zilver op de 1000 meter en brons op de teamsprint.

Zilver voor Rijpma-de Jong

Antoinette Rijpma-de Jong sloot de Europese afstandskampioenschappen in Thialf af met een zilveren medaille op de 1000 meter. De uit Rottum afkomstige, al in het bezit van twee gouden medailles, hoefde alleen landgenote en ploeggenote Jutta Leerdam voor te laten (1.14,45 om 1.15,04). De Oostenrijkse Vanessa Herzog (1.15,74) completeerde het podium.

Het was een succesvol weekend voor Rijpma-de Jong. Vrijdag won ze met Femke Kok en Marrit Fledderus de teamsprint en zaterdag won de wereldkampioen goud op de schaatsmijl.

De Noor Kongshaug troeft Nuis en Roest af op het EK

Kjeld Nuis moest genoegen nemen met zilver op de 1500 meter. De 34-jarige schaatser was met een tijd van 1.44,34 een fractie langzamer dan de Noor Peder Kongshaug. Hij won in 1.44,25. Brons lag vlak achter Patrick Roest in 1.44,40.

Twee jaar geleden versloeg Nuis Thomas Krol in de strijd om de Europese titel op de 1500 meter. Een maand later versloeg hij ook zijn landgenoot in de strijd om Olympisch goud in Peking. Nuis won afgelopen vrijdag goud op de 1000 meter op de EK. Roest won zaterdag de 5000 meter.

Goud voor achtervolgingsteam

De eerste medaille was voor Nederland al snel binnen op de derde dag van de EK afstanden in Heerenveen. Marijke Groenewoud, Irene Schouten en Joy Beune wonnen meteen met overmacht de ploegenachtervolging (2.55,70).

Het Duitse team werd tweede (3:02.33), Zwitserland pakte brons (3:02.40).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *