Meer stoffelijke resten gevonden bij berging Lancaster & Reaper-drones uit Leeuwarden naar Roemenië | nieuws uit Friesland van 16 oktober

[ad_1]

Tot de laatste dag zijn er resten gevonden tijdens de berging van een Lancaster uit de Tweede Wereldoorlog in het IJsselmeer. De opslagruimte wordt weer opgeruimd. Dat en meer in ons nieuwsoverzicht van vandaag.

Tijdens de bergingsoperatie werd in totaal 40 procent van het vliegtuig geborgen. Dat meldt Hubert Schuncken, stafofficier vliegtuigberging bij het Ministerie van Defensie. Volgens hem was de rest niet aanwezig. Als bijzondere vondsten noemt hij een van de wielen, de boordradio en een van de pilotenstoelen.

Reaper drones van Leeuwarden naar Roemenië vanwege oorlog in Oekraïne

Nederland verzendt begin 2024 drie ongewapende Reaper-drones naar Roemenië, vanwege de oorlog in Oekraïne. De besturing van het vliegtuig en de verwerking van de verkregen informatie vindt plaats op vliegbasis Leeuwarden.

Het onbemande, elf meter lange vliegtuig zal gedurende minimaal zes maanden informatie verzamelen langs de oostgrens van het NAVO-gebied. Mogelijk komt daar later nog een periode van zes maanden bij, zegt minister van Defensie Kajsa Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer.

Monumentale Grote Kerk Leeuwarden wil transformeren tot Stadsklooster

Een pijnlijk en lastig besluit bij de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden, maar ook vreugde. Het monumentale pand wordt afgestoten en overgenomen door de Maatschappij van Welstand uit Amersfoort.

Beide partijen hebben een intentieverklaring getekend, zo werd zondag bekend in de protestantse gemeente Leeuwarden. De komende zes maanden moet duidelijk worden of het gebouw een toekomst heeft als stadsklooster. Indien dit organisatorisch en financieel gerealiseerd kan worden, zal het eigendom worden overgedragen aan de Protestantse stichting in Amersfoort.

Waarom Cor (70) en Martha (68) uit Lemmer hun woonboot niet mogen inruilen voor een ark

Ze zijn al behoorlijk oud en dus willen Cor en Martha Kuipers uit Lemmer hun traditionele woonark inruilen voor een moderne woonark. Tevergeefs: de gemeente staat het niet toe.

Dagelijks klimmen Cor (70) en Martha Kuipers (68) op hun ruim 120 jaar oude klipper, De Volharding. Eerst aan boord, daarna via een klein trapje naar de keuken en via een even smalle trap een verdieping lager naar de woonkamer.

‘Beleggers kopen sinds 2020 veel minder huizen in Fryslân’

De aankoop van Friese huizen door investeerders zal na 2020 plaatsvinden al sterk gedaald als gevolg van prijsstijgingen. Ze verkopen nog niets wat ze voor die tijd al hadden gekocht.

Van een verkoopgolf is voorlopig geen sprake. “Dat zien wij absoluut niet”, zegt Tyco Reimers van makelaarskantoor Fryslân, dat vier vestigingen heeft in de provincie. In 2026 wordt het spannend door belastingwijzigingen.

Ook in het nieuws:

Aanbevelingen van de redactie:

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *