PvdA-medewerker (39) in Brussel urenlang vast in stadion: ‘Schutter was mogelijk dichtbij’ | Binnenland



Supporters van Zweden en België kregen maandagavond in het Koning Boudewijnstadion te horen dat aanvaller Abdesalem L. (45) mogelijk in de buurt was om meer slachtoffers te maken. Dit zei een Nederlandse medewerker van PvdA Brussel die in het stadion aanwezig was. “De veiligheidscoördinator van onze beroepsgroep vertelde mij dat de schutter was gezien bij Kinepolis aan de overkant. Als dat waar is, dan heeft de politie hier een groot probleem.”

De adrenaline giert nog steeds door zijn lichaam. “Ik had mijn avondje uit inderdaad anders voorgesteld. Gelukkig bleef iedereen in het stadion ongedeerd.” De uit Oss afkomstige Tim van Lieshout (39) kocht op het laatste moment een kaartje voor de kwalificatiewedstrijd Zweden – België. Vlak voor rust kreeg hij op zijn telefoon berichten dat er een dodelijke schietpartij in het centrum van Brussel.” Via sociale media kregen we te horen dat de wedstrijd zou worden stopgezet. Dat maakte de omroeper pas na de rust bekend.”

Het was het begin van een reeks miscommunicatie en gebrekkige informatievoorziening, zegt Van Lieshout, medewerker van Europarlementariër Paul Tang (PvdA). “Ik heb me echt opgegeten in het stadion. We kregen urenlang bijna geen informatie en de agenten die bijeen waren leken alleen maar met elkaar bezig te zijn. Ze hadden weinig aandacht voor de mensen die angstig stonden te wachten. Binnen konden we de situatie in de gaten houden en buiten veel beter via onze telefoons.”

‘Trieste informatievoorziening

In twee uur tijd sprak de stadionomroeper slechts vier keer kort. “En dat was allemaal hetzelfde gepraat dat we rustig moesten afwachten. Geen moment heb ik het gevoel gehad dat er iets gedaan werd om onze gevoelens van onveiligheid weg te nemen. Ze hebben geluk dat het een interland was en geen profvoetbalwedstrijd. De doorgewinterde supporters pikten deze treurige informatievoorziening werkelijk niet.”

Er was geen onrust of paniek in het stadion. De supporters bleven kalm, tegen het einde begonnen sommigen zelfs te zingen. Net voor middernacht, ongeveer twee uur na de staking, begonnen de autoriteiten het voetbalstadion te evacueren. Er was destijds geen melding van een arrestatie. “Ons was beloofd dat we door de politie naar buiten zouden worden geëscorteerd. Dit was alleen het geval bij het eerste metrostation. Je merkte dat niemand echt de leiding nam over de hele operatie. Het voelde allemaal erg amateuristisch en vooral naïef. Zo werd er bijvoorbeeld op sociale media een specifiek tijdstip voor evacuatie genoemd. Nou, het is wel fijn als de mogelijke aanvallers nog vrij rondlopen.”

‘Een snel crisisteam’

Namens de PvdA pleit Van Lieshout ervoor om het thema veiligheid hoog op de politieke agenda te zetten. De ‘zwakke’ operatie zou volgens hem het gevolg zijn van een verwarrend gemeentelijk systeem. “Die gedecentraliseerde overheden zijn een groot probleem hier in België. Alleen al in Brussel zijn er achttien gemeenten. Achttien! Als gevolg hiervan wordt het veiligheidsapparaat bij grensoverschrijdende gebeurtenissen volledig ontkoppeld.”

Bij zo’n aanval zie je dat er vertraging op de lijn ontstaat, zegt Van Lieshout. ‘Ze hebben toen snel een nationaal crisisteam samengesteld, maar het duurt dan uren voordat ze tot een besluit komen. Het is verrassend dat in turbulente tijden als deze, waarin het risico op een aanval duidelijk is, het veiligheidssysteem zulke grote fouten maakt. In Nederland mogen we blij zijn met hoe we het geregeld hebben, onze DSI (Dienst Bijzondere Interventies, red.) is ongeëvenaard!”

Stilte in Zweedse doos

In de supporterssecties waar veel reizende Zweedse fans zaten, was het na de staking ‘muisstil’, zegt Jeremy Vaneeckhout, Belgisch politicus voor de Groene Partij. “Onschuldige voetbalfans worden het slachtoffer van bruut geweld. Er is eerst meer duidelijkheid nodig. Maar mijn diepste medeleven gaat uit naar alle getroffenen”, aldus Vaneeckhout. Zijn collega-voorzitter Nadia Naji noemt het een “verschrikkelijke aanval”.

Voorzitter Manu Leroy van de Belgische Voetbalbond legde op de Belgische tv-zender VTM uit waarom het zo lang duurde voordat de supporters het stadion verlieten. “Er waren allerlei geruchten. Dit moest eerst worden opgehelderd, het moest worden weerlegd.”

Angst voor schutter

Nog vóór de wedstrijd, die om 20.45 uur begon, druppelden de eerste meldingen van doodgeschoten Zweedse voetbalfans binnen, vertelt Leroy. Volgens hem werd er onmiddellijk een crisisteam bijeengeroepen. De wedstrijd is begonnen om onmiddellijke paniek in het stadion te voorkomen. Maar nadat de Zweedse spelers tijdens de rust te horen hadden gekregen wat er was gebeurd, werd de wedstrijd op verzoek van de aanvoerder tijdens de rust stilgelegd.

Er bestond angst dat de schutter richting het stadion zou rijden om meer slachtoffers te maken. De man is nog steeds niet gearresteerd. “Het is eigenlijk heel vreemd dat de wedstrijd gewoon door kon gaan als deze informatie al voor de wedstrijd bekend was”, concludeert PvdA’er Van Lieshout.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *