Opening Schnitgerfestival, ‘BABA’, Simon Nabatov en alles over Maria Magdalena. Dit en meer uitjes in Groningen en Drenthe

[ad_1]

Kom naar het theater voor ‘BABA’ van Willem Voogd, luister naar Simon Nabatov, leer alles over Maria Magdalena, kom naar de Oogdag Groningen-Drenthe of woon het openingsconcert van het Schnitgerfestival bij.

Willem Voogd speelt ‘BABA’

Het is 1944 als de Russische grootmoeder van acteur Willem Voogd, bekend van onder meer Mees Kees en The Test Kitchen, in een Duitse trein stapt vanuit Odessa in de voormalige Sovjet-Unie naar het Westen; na liefde. Wat volgt is een zes maanden durende reis door Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Via gebombardeerde spoorlijnen, werkkampen en illegale grensovergangen komt ze uiteindelijk bij haar liefde in Nederland terecht. In 2021, bijna tachtig jaar later, treedt haar kleinzoon in haar voetsporen, van Odessa, nu in Oekraïne, naar Velsen, en gaat op ontdekkingsreis naar de vrouw achter Baba, wat een afkorting is van het woord Babuschka. Niet lang daarna valt Poetin Oekraïne binnen en verandert de wereld waar Baba vandaan komt voor de tweede keer op brute wijze.

Het traject van Voogd resulteerde eerder in de succesvolle podcast BABA en wordt nu onder dezelfde naam op het podium gebracht. Samen met actrice Evgenia Brendes Willem Voogd duikt in de geschiedenis van zijn grootmoeder en ontdekt een heel andere kant van Baba dan hij aanvankelijk dacht.

Roden – Theater de Winsinghhof, donderdag 20.15 uur, 22,50 euro

Simon Nabatov geeft een soloconcert

Pianist Simon Nabatov komt woensdag naar Groningen voor een soloconcert. Nabatovs soloconcerten zijn onvoorspelbaar, spannend, uitdagend, virtuoos en gepassioneerd. Hij combineert een diepgaande klassieke techniek met een improvisatorische verbeeldingskracht. Nabatov werd in 1959 in Moskou geboren. Na zijn studie aan het Conservatorium van Moskou vestigde hij zich in 1979 in New York. Tijdens zijn studie aan de Juilliard School of Music werkte hij als jazzmuzikant.

In 1989 verhuisde hij naar Keulen, waar hij nu woont. Door de jaren heen speelde hij met jazzgrootheden, nam ruim dertig albums op onder zijn eigen naam en trad op in zestig landen. Deze keer is Nederland aan de beurt.

Groningen – Brouwerij Martinus, wo 20.30 uur, 15 euro, 8 euro met studentenkorting aan de deur

Lezing over sterke vrouw Maria Magdalena

Thrillerschrijver Jeroen Windmeijer en cultuurhistoricus Jacob Slavenburg zijn donderdag te gast in de Bibliotheek Coevorden. Eind vorig jaar kregen ze het boek De Magdalena-codex uitgebracht, het derde boek in hun Strong Women-trilogie. Met deze trilogie willen de auteurs vaak onbegrepen vrouwen weer een sterke plek in de geschiedenis geven. In dit laatste boek staat Maria van Magdalena centraal. Er is eigenlijk weinig over haar bekend, maar door de eeuwen heen heeft ze tot de verbeelding van velen gesproken.

Zo is Maria in de kerkgeschiedenis geheel ten onrechte als prostituee bestempeld. Met dit boek hopen de auteurs Magdalena weer haar waardige plek te geven. Niet als zondaar maar als de ‘apostola apostolorum’, de apostel boven de apostelen.

Coevorden – Bibliotheek, donderdag 19.30 uur

Opening Schnitgerfestival met Horsch en Chanon

Met het openingsconcert van het Schnitgerfestival spelen blokfluittalent Lucie Horsch en de virtuoze Franse organiste Anne-Gäelle Chanon het startsein voor vier dagen ‘Muziek uit de Hanze’, rond de historische orgels van Groningen. Dit doen zij samen met de musici van het Luthers Bach Ensemble. Horsch speelt werken van Castello, Sweelinck, Telemann en Bach in samenwerking met het barokorkest het Luthers Bach Ensemble.

Chanon is een van de twee hoofdgasten van deze negende editie van de Schnitgerfestival – de andere hoofdgast is organist Pieter-Jelle de Boer. De organiste staat bekend om haar elegante stijl en laat dit horen op het beroemde Schnitgerorgel in de Akerk. Ze speelt werken van Lübeck, Böhm, Buxtehude en Händel. Op schnitgerfestival.nl het gehele programma is te vinden.

Groningen – Akerk, do 20.00 uur, 32,50 euro

Groningen-Drenthe ogendag vol informatie

Komende zaterdag vindt plaats op de Oogdag Groningen-Drenthe vindt plaats in Van der Valk Hotel Groningen-Hoogkerk. Tijdens deze informatieve bijeenkomst, georganiseerd door de Oogvereniging, kunnen mensen met een oogaandoening of een visuele beperking deelnemen aan diverse medische lezingen en workshops. Onderwerpen als het voorspellen van de oogaandoening glaucoom en het voorkomen van bijziendheid komen aan bod.

Daarnaast zijn er workshops over omgaan met gezichtsverlies, energiedosering, toekomstig reizen met het openbaar vervoer en zelfstandig stemmen met behulp van hulpmiddelen. Er is een hulpmiddelenbeurs voor mensen die op zoek zijn naar hulpmiddelen. U kunt zich aanmelden voor de informatiedag via oogvereniging.nl/oogdaggroningen-drenthe of door een e-mail te sturen naar groningen@oogvereniging.nl.

Eelderswolde – Van Der Valk Hotel Groningen Hoogkerk, za 13.00-16.30 uur

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *