Neergeschoten aanslagpleger Brussel is overleden

[ad_1]

De veiligheidsmaatregelen blijven voorlopig van kracht, meldt het Crisiscentrum. Deze worden later op dinsdag opnieuw geëvalueerd. Het Openbaar Ministerie onderzoekt nog of de dader hulp heeft gehad van anderen.

De 45-jarige Abdesalem L. uit Tunesië schoot maandag twee Zweedse voetbalsupporters dood en verwondde een taxichauffeur. Hij vluchtte en het dreigingsniveau in Brussel werd naar de hoogste categorie gebracht.

De Belgische krant Het laatste nieuws Op basis van bronnen blijkt dat bij de politie een melding is binnengekomen dat L. in een café in Schaarbeek zou zitten. Toen agenten ter plaatse kwamen, ontstond er volgens de krant een vuurgevecht.

Zoektocht

Na de aanval maandagavond, waarbij naar verluidt ook gewonden vielen, vluchtte de schutter. Volgens de Franse krant Le Monde En Het laatste nieuws het gaat om de 45-jarige Abdesalem L. van Tunesische afkomst, woonachtig in de Brusselse gemeente Schaarbeek. Hij zou bij de autoriteiten bekend staan ​​als radicaliseerder en was in zijn thuisland eerder vervolgd wegens terrorisme. Bronnen binnen het politierapport Le Monde dat zijn woning in de nacht van maandag op dinsdag werd doorzocht.

Een voorbijganger maakte videobeelden die de gebeurtenis zouden hebben vastgelegd. Daarop is te zien hoe iemand in een fluorescerend jasje op een scooter aanrijdt en op een groep vluchtende mensen schiet. Op het eerste gezicht lijkt er geen verband te bestaan ​​tussen de aanslag in Brussel en de situatie in het Midden-Oosten, zegt de Belgische justitie.

Wedstrijd gestopt

Door de schietpartij werd op verzoek van de spelers de EK-kwalificatiewedstrijd tussen België en Zweden in Brussel tijdens de rust stopgezet. Volgens Belgische media droegen de slachtoffers T-shirts van het Zweedse voetbalteam. Er werden meteen extra veiligheidsmaatregelen genomen rond het Koning Boudewijnstadion, waar de wedstrijd plaatsvond.

Het Nationaal Crisiscentrum riep vervolgens de toeschouwers op om in het stadion te blijven en de instructies van de hulpdiensten op te volgen. De evacuatie van het stadion kon pas vlak voor middernacht beginnen. De Zweedse spelers werden onder politie-escorte naar het vliegveld gebracht. Het is nog onduidelijk wanneer de wedstrijd verder gespeeld zal worden.

De Zweedse regering reageerde geschokt op de dood van de twee Zweden. Minister van Justitie Gunnar Strömmer noemde het nieuws ‘verschrikkelijk’. De Zweedse premier Ulf Kristersson riep zijn landgenoten in België op om voorzichtig en waakzaam te zijn. “De Zweden ter plaatse worden gevraagd de instructies van de Belgische autoriteiten nauwgezet op te volgen”, zei Kristersson maandagavond. “Mijn gedachten zijn vanavond bij de doden, de gewonden en hun dierbaren.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *