Marinus Dijkhuizen verlengt met twee jaar bij Excelsior en blijft langstzittende trainer eredivisie | Nederlands voetbal

[ad_1]

Eindelijk is er witte rook over de contractonderhandelingen tussen Excelsior en Marinus Dijkhuizen: de trainer heeft een nieuw tweejarig contract getekend, wat betekent dat hij tot medio 2026 trainer blijft van de Rotterdamse eredivisieploeg. “Het gras is niet altijd groener aan de overkant.”

Veel beter had het jaar 2024 voor Marinus Dijkhuizen niet kunnen beginnen. Eerst ging hij met zijn spelers en staf naar Alicante voor een trainingskamp waar hij zong voor zijn 52e verjaardag. Eenmaal terug in Nederland tekende hij eindelijk een contract voor twee jaar. Ook een mooie meevaller: hij was een van de weinigen die in Spanje niet ziek werd. Excelsior werd in Spanje getroffen door een ziektegolf, waardoor onder meer een oefenduel met Sankt Pauli moest worden afgelast.

Maar terug naar het goede nieuws: Dijkhuizen is ook de komende twee seizoenen coach van Excelsior. De oud-spits die ruim honderd wedstrijden voor de club speelde en in 2013 de rol van trainer overnam van John Dahl Tomasson, voerde lange tijd gesprekken met Niels van Duinen en Daan Bovenberg, maar kwam pas deze week tot overeenstemming. “Iedereen is blij”, zegt de tevreden coach na de voorlaatste training voor PSV-uit.

Lees ook:
– Ajax is klaar met Excelsior en brengt Fitz-Jim terug
– Overwinnen krijgt Goudmijn als vervanging

“Ik heb mijn contract met twee jaar verlengd, dat is best bijzonder. Dat is tegenwoordig niet veel trainers meer gegeven. Samen met Rogier Meijer van NEC denk ik dat ik het langst onafgebroken bij een Eredivisieclub werkzaam ben geweest.” tijd”, zegt Dijkhuizen, die vier jaar geleden Ricardo Moniz opvolgde en aan zijn tweede termijn in de Kralingse begon. Meijer werd in de zomer van 2020 de nieuwe hoofdtrainer van NEC, Dijkhuizen werd dat in januari al en is daarmee momenteel de langstzittende trainer in de Eredivisie.

Na zijn eerste periode tekende Dijkhuizen bij Brentford, maar in Engeland – en later bij NAC, Cambuur en FC Utrecht – ontdekte hij dat het gras aan de andere kant niet altijd groener is. “Ik heb ervaren hoe het ook anders kan. Het is erg leuk om hier te werken, zeker in de huidige setting. Ik koester dit. Het is een mooie club met leuke mensen en dichtbij huis. Mijn familie is hier ook erg blij mee.”

Dijkhuizen viert handhaving met Den Uil.
Dijkhuizen viert handhaving met Den Uil. © Pro Shots / Shane Winsser

Managerrol

Bij Excelsior is Dijkhuizen uitgegroeid tot de rol van manager, iemand die trainingen durft uit te besteden aan zijn assistenten. Ruben den Uil en Thomas Verhaar mogen bijvoorbeeld hun ding doen op het trainingsveld. Dijkhuizen kijkt mee, grijpt in waar nodig en heeft regelmatig te maken met de stakers. “Ik ben blij met de rol die ik heb. Ik werk met trainers die ook steeds beter worden in hun vak. De technische staf blijft intact. Dat is ook mooi voor de club; Je kijkt al naar volgend seizoen en het seizoen daarna. Als je met spelers zit, vragen ze: coach, ben je er volgend jaar nog? Nu is het gemakkelijker om te praten.”

Nog twee jaar en dat betekent dat Dijkhuizen – die in het bekerduel met FC Den Bosch voor de 200e keer aan de zijlijn stond – straks alleen nog Bob Janse en Adrie Koster als Excelsior-coaches met de meeste wedstrijden op hun naam moet tolereren. “Het is heel leuk om hier te werken, zeker in de huidige setting. We hebben ambitie, spelen op een hoog niveau en de club blijft zich ontwikkelen, stap voor stap. Voor mij is dat ook een teken dat de club vooruit wil. Samen met mijn huidige rol zijn dit allemaal pluspunten geweest waar ik mij voor kan inschrijven. Maar eerst moeten we onszelf handhaven, daar moeten we allemaal hard voor vechten.”

Kenzo Goudmijn vervanger voor Kian Fitz-Jim
Nog meer transfernieuws en witte rook uit Kralingen: Kenzo Goudmijn komt voor anderhalf jaar gehuurd van AZ. De 22-jarige middenvelder speelde al anderhalf seizoen voor Excelsior en promoveerde met de club naar de Eredivisie, maar keerde na retentie terug naar Alkmaar. In de eerste seizoenshelft kreeg hij nauwelijks tijd om te spelen bij AZ. Hij hoopt speeltijd te krijgen bij Excelsior. Tegenover de komst van Goudmijn het vertrek van Kian Fitz-Jim. De Ajax-huurling keert terug naar Amsterdam. Excelsior wilde wachten tot er een nieuwe middenvelder getekend had voordat hij Fitz-Jim liet gaan. Dat is er nu bij Goudmijn.

Wedstrijdcentrum
Bekijk alle programma’s, resultaten en klassementen van de topcompetities in Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland, Engeland, België en Nederland in ons matchcentrum. Bekijk hieronder al onze podcasts en voetbalvideo’s.

Luister hier naar onze voetbalpodcastsBekijk hieronder onze nieuwste voetbalvideo’s

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *