Tamara (27) hangt warme kleding op in Leeuwarden: ‘Besefte dat die man de hele nacht in de vrieskou buiten moet zijn’

[ad_1]

Tamara Klugkist (27) hangt sjaals op de Wirdumerpoortsbrug bij de oude beurs in Leeuwarden. De kleding is bedoeld voor daklozen. “We kunnen ons niet voorstellen hoe het is om de hele nacht buiten in de vrieskou te staan.”

Klugkist vertelt over haar actie terwijl ze een bord aan de brug bevestigt. Neem warme kleding mee als je deze kunt gebruiken, hang deze op als je deze kwijt kunt. Dat is de uitleg op het gelamineerde papier.

‘Met al zijn bezittingen’

“Gisteren ging ik warme chocolademelk halen met mijn vriend”, zegt Klugkist. “Omdat het zo koud was, dachten we dat we zouden opwarmen. Op het Zaailand zat een man met al zijn bezittingen. Het was al negen uur in de avond, dus die man gaat niet meer naar de crèche. Ik besefte dat de man de hele nacht buiten in de vrieskou moet hebben gestaan.”

“Ik dacht: waarom doen we er niet iets aan? We hebben veel te veel spullen en er zijn mensen die de hele nacht in de kou zitten. Ik kan me niet voorstellen hoe dat is.”

‘Hang ze maar aan de brug’

En zo hangt Klugkist een dag later een stuk of tien sjaals op. “Ik ga gewoon door”, lacht ze. “Dit is wat ik op één avond verzamelde van mezelf en kennissen. Ik hoop dat andere mensen nu ook hun warme kleding ophangen. Hang ze gewoon aan de brug, lekker makkelijk. Ik hoop dat de Prins Hendrikbrug en de brug over de Zuider Stadsgracht ook vol staan. En dat de warme kleding terecht komt bij de mensen die het nodig hebben.”

‘Zo zal het zijn’

Klugkist heeft geen toestemming van de gemeente. ‘Ik heb het niet gevraagd. Ik had eigenlijk gehoopt dit in vijf minuten te kunnen doen en er anoniem mee weg te komen”, lacht ze. “Maar ik doe het gewoon en als ik erover wordt uitgedaagd: zo zal het zijn.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *