Koningspaar na nachtvlucht aan de bak in Zuid-Afrika | Show

[ad_1]

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima kwamen na een nachtvlucht met het regeringsvliegtuig aan in Zuid-Afrika eerste staatsbezoek aan een Afrikaans land. Vandaag staat een volledige dag op het programma.

Zowel de koning als de koningin brachten dinsdag een werkbezoek aan Nederland; de koning bezocht de Radboud Universiteit in Nijmegen, Máxima bezocht ondernemers en pioniers die bijdragen aan afvalreductie in Rotterdam. Na hun werkdag stapte het koninklijk paar samen met ministers Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken), Robbert Dijkgraaf (onderwijs) en Piet Adema (landbouw) aan boord van het regeringsvliegtuig, dat de groep ‘s nachts naar Pretoria vloog. Minister Kajsa Ollongren (Defensie) reisde ook naar Zuid-Afrika. Koning Willem-Alexander zat als co-piloot in de cockpit tijdens de landing op luchtmachtbasis Waterkloof.

Tijd om te ontspannen is er niet, want op de eerste dag van het staatsbezoek is het programma meteen overvol. In de buurt van Pretoria bezoekt het echtpaar het Blespokspruit Wetland Reserve, dat zich richt op de waterkwaliteit in Zuid-Afrika. De groep rijdt vervolgens naar Johannesburg voor een rondleiding door het Apartheidsmuseum. Woensdagmiddag ontmoeten zij leden van de economische missie en kennismissie die in het kielzog van de Oranjes door Zuid-Afrika reizen en luisteren naar verhalen over de hoge jeugdwerkloosheid en het tekort aan goed opgeleide professionals in het land.

Allemaal net even anders

De eerste dag wordt afgesloten met een ontmoeting met Nederlanders die in Zuid-Afrika wonen. Staatsbezoeken beginnen doorgaans met een officiële ontvangst door het staatshoofd, een bezoek aan politici en een staatsbanket in de avond. In Zuid-Afrika is alles net iets anders. Pas donderdag ontmoeten Willem-Alexander en Máxima de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa en is er een staatslunch. ‘s Avonds biedt het stel de president een dansoptreden aan, als dank voor de gastvrijheid, waarna ze diezelfde avond nog naar Kaapstad vliegen. Vrijdag eindigt daar het eerste staatsbezoek aan een Afrikaans land.

Liefde onze site Houd de nieuwste afleveringen van onze podcast ‘Van Oranje’ in de gaten, een serie over de meest bijzondere Sinaasappelen uit de rijke geschiedenis van ons koningshuis.Bekijk hier al onze video’s over het Koninklijk Huis:

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *