Kindertheaterfestival Het Avontuur in Leeuwarden prikkelt de fantasie

[ad_1]

Wat is er leuker dan op vakantie gaan? Bezoek het theater! Festival Het Avontuur in stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden biedt geweldige evenementen voor een zeer redelijke prijs. Top kindertheater voor een prikkie.

Stadsschouwburg De Harmonie heeft zichzelf de missie gesteld om meer publiek te vinden voor jeugdtheatervoorstellingen, omdat het een vreemde theaterwet is dat grote, commerciële producties vol zitten, maar dat er minder mensen naar diepgaander kindertheater komen. Door een reeks kleine maar mooie optredens te bundelen in één festival moet de drempel om iets anders te proberen lager worden. En raad eens? Dat werkt.

Herfstvakantie

Theaterprogrammeur Jelle van der Meulen is een tevreden man. Het is pas de tweede editie van kindertheaterfestival Het Avontuur – de première was vorig jaar – maar er zijn al veel meer kaartjes verkocht. “We zijn al meer dan halverwege.” De formule werkt dus. Het wordt gezellig in De Harmonie, in de tweede helft van de herfstvakantie.

Wat ook helpt is dat de kindervoorstellingen, geschikt voor iedereen tussen 0 en 12 jaar, spotgoedkoop zijn dankzij steun van de Vrienden van de Harmonie en sponsor Accent. Een kaartje kost tussen de 5 en 7,50 euro en je krijgt toptheater te zien, bijvoorbeeld van de onovertroffen, eigenzinnige regisseur Jetse Batelaan die samenwerkt met Theater Artemis De grote ik heeft hier geen zin in een show naar Leeuwarden. In deze vrijwel tekstloze voorstelling zien we wat er met mensen gebeurt als ze plotseling in het middelpunt van de belangstelling staan. Hilarisch en ontwrichtend, zoals we van Batelaan gewend zijn. “Batelaan kan denken als een kind”, zegt Van der Meulen. “Genie.”

Het Houten Huis

Een andere topprestatie is die van Het Houten Huis, het jeugdtheatergezelschap van het Noorden, dat verantwoordelijk is voor de visueel en technisch uiterst vernuftige productie. Ik… eh, ik werkte samen met het Noorse Nordland Visual Theatre. In deze letterlijk verwrongen voorstelling gaat de eerste persoon op zoek naar zichzelf.

Rode draad in Van der Meulens keuze is beeldend theater, met weinig tekst. Hij pakt de kleurrijke programmagids en bladert erin. “Het zijn allemaal voorstellingen die de fantasie prikkelen, perfect voor kinderen die zich dingen kunnen voorstellen waar wij volwassenen geen weet van hebben.” De verbeelding is grenzeloos, ook in Der Lauf van de Belgische formatie Vélocimanes Associés / Le cirque du bout du monde. Met een emmer op zijn hoofd beleeft een jongleur grote avonturen: een doldwaas, eigentijds circus dat het publiek (8+) op het puntje van hun stoel houdt. “Een beetje donker, een beetje spannend, filmachtig.”

Magische werelden

En er is de prestatie Yuto & de boom (5+) waarbij toeschouwers niet eens op hun stoel hoeven te blijven zitten, maar met koptelefoon op door verschillende kamers lopen, dwars door een verhaal vol poppen, schaduwen en magische werelden. De voorstelling is in zes talen en ook geschikt voor Engels-, Frans-, Turks-, Pools- en Portugeestaligen.

Natuurlijk hoop je als programmeur met zo’n festival het publiek van de toekomst te creëren, maar dit marketingidee ligt niet aan de basis van Van der Meulens keuze. “We willen kinderen gewoon iets moois bieden, een blik op andere werelden, andere levens, andere dimensies misschien!” Hij roemt het Haagse festival De Betovering, dat op verschillende plekken in de stad plaatsvindt, waar makers zich speciaal voor ontwikkelen en waar internationale producties plaatsvinden. Dat is leuk, maar niet bepaald het doel in Leeuwarden, zegt de programmeur. “We zijn heel tevreden als we dit de komende jaren aan kinderen kunnen bieden.”

Intuïtie

“Het beste theater”, zegt Van der Meulen, “is theater dat niet aan je verwachtingen voldoet, theater dat je juist nieuwe verwachtingen oplegt. Makers slagen door vrij te denken en zich niet te laten hinderen, ze volgen hun intuïtie en instinct, net zoals kinderen dat doen.”

Kinderen die zich vervelen tussen de optredens door kunnen naar het wereldatelier waar ze diorama’s kunnen maken, of ze kunnen zich verkleden in het Dingendepot. Er is ook een zen-zone waar rustzoekers met een boek in een tent kunnen liggen. En de ouders? Deze kunt u meenemen naar de Ouderopslag, in een eigen hoekje, vlakbij de bar. “Het is gewoon een kinderavontuur.”

Festival Het Avontuur, stadstheater De Harmonie in Leeuwarden, is van donderdag 26/10 t/m zondag 29/10. Muziek, circus en theater voor 0-12 jaar. Kaarten kosten 5 of 7,50 euro. Te bestellen via: www.harmonie.nl

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *