Frans Weekers houdt rede van Fryslân over Benelux en Europa

[ad_1]

Franks Weekers, voormalig VVD-politicus en sinds dit jaar secretaris-generaal van de Benelux, houdt op 30 november de Toespraak van Fryslân.

In zijn toespraak geeft Weekers zijn visie op de relatie van Fryslân met Europa en de Benelux, het partnerschap tussen Nederland, België en Luxemburg.

Volgens Koningscommissaris Arno Brok is dit een actueel vraagstuk, omdat het belang van de regio’s in Europa toeneemt en er volgend jaar verkiezingen voor het Europees Parlement plaatsvinden.

Brok is het niet eens met de stelling dat de Benelux een onbelangrijke organisatie is. “De Benelux is groot fan van de toekomst en proeft van de Europese Unie. Daarna is de skermen als gear wurkingsferbân woldeeg van groot belang.”

Weekers trad in 2014 af als staatssecretaris

Voordat Weekers (1967) secretaris-generaal van de Benelux werd, was hij onder meer staatssecretaris van Financiën in de kabinetten Rutte I en II. In januari 2014 trad hij af als staatssecretaris vanwege problemen bij de Belastingdienst. Daarnaast was hij waarnemend burgemeester van de gemeenten Heerlen en Beek en administrateur van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling in Londen.

Traditie

De Toespraak van Fryslân is een jaarlijkse traditie waarbij een vooraanstaand persoon Fryslân een spiegel voorhoudt met het oog op de toekomst. Eerdere sprekers waren onder meer minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hanke Bruins Slot, publicist rabbijn Tamarah Benima, minister van Landbouw Carola Schouten en NOS-weerman Gerrit Hiemstra.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *