OM start strafrechtelijk onderzoek naar Chemours na massa-aangifte om jarenlange vervuiling met PFAS | Binnenland

[ad_1]

Onderzocht wordt of bestuurders van het bedrijf aansprakelijk kunnen worden gesteld voor vervuiling van bodem, lucht en water. De provincie Zuid-Holland riep vorige maand al op tot een strafrechtelijk onderzoek.

Het onderzoek zal minimaal een jaar duren, aldus het Openbaar Ministerie. Zij werkt samen met de Milieudienst Rijnmond en de politie. Allereerst wordt gekeken naar de PFOA-emissies tot en met 2012. Vervolgens ook naar de opvolger GenX. Deze PFAS-stoffen zijn chemische verbindingen die niet afbreken in het milieu en schadelijk zijn voor de gezondheid.

Chemours heeft nog meer om naar uit te kijken. Eind september oordeelde de rechter dat Chemours aansprakelijk is voor de vervuiling van een groot gebied in de Drechtsteden. Vier omliggende gemeenten willen de schade verhalen op het chemiebedrijf. Ook loopt er onderzoek naar de blootstelling van werknemers aan te hoge concentraties PFAS. Volgens het Openbaar Ministerie bevindt dit zich in de eindfase. Daarnaast worden individuele incidenten onderzocht waarbij mogelijk sprake is van overtreding van de milieuregelgeving.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *