Community Kuunst.nu biedt Stadse dynamiek in stil Drenthe. ‘Contact met collega’s kan helpen om te groeien’



In Drenthe ontstaan ​​opvallend veel nieuwe kunstinitiatieven. Na Zookeeper in Emmen, Campis in Assen en Kunstwerk in Kolderveen hebben beeldend kunstenaars zich nu verenigd in de Kuunst.nu community.

Als kunstenaar is Laura van Gaans op zoek naar verstilling. Dit doet ze door naar binnen te keren, door zelfonderzoek en dat vervolgens te uiten. Hiervoor gebruikte ze fotografie, maar de laatste tijd probeert ze gevoelens en beelden vorm te geven met olieverf, inkt en houtskool.

Aanvankelijk deed Van Gaans dit in een kamer met kinderen in haar woonplaats Havelte. Gezellig, maar niet altijd praktisch, vooral als rust het doel is. Om zich verder te ontwikkelen als kunstenaar zocht ze een grotere werkplek.

Ze vond het in een atelier in Meppel. Haar werken werden al snel groter. Ze hoefde zich niet langer te beperken tot de woonkamergrootte van één meter bij één meter. Ook in Meppel kon ze haar kunst letterlijk meer ruimte geven.

Miniaturen maken of schrijven

Maar de studio in Meppel is niet voor onbepaalde tijd beschikbaar, zegt Van Gaans. “Op een gegeven moment houdt het op. En dan wordt het problematisch. Ik kan beginnen met het maken van miniaturen of met schrijven. Maar dat is niet de ontwikkeling die ik voor mij als kunstenaar zie.”

Van Gaans besloot zich aan te sluiten bij de kunstenaarsgemeenschap Kuunst.nu. Niet in de eerste plaats om een ​​andere studio te vinden, het probleem is niet zo acuut, maar om met collega’s te praten en met ideeën te komen over werk en omstandigheden.

“Als je alleen maar in je hoofd zit, als je alleen maar nadenkt, gebeurt er niet veel”, zegt ze. “Door contact met collega’s kun je groeien, meer zelfvertrouwen krijgen en beter worden als kunstenaar. Ik heb het gevoel dat ik onderaan de ladder sta. Ik wil leren.”

Een gemeenschap opbouwen

Kuunst.nu is nieuw in Drenthe, afgelopen vrijdag presenteerde de community zich in een houten huis bij het Duurzaamheidscentrum in het Asserbos. Sinds een openingsceremonie door Mariëlle Kooij, kunstontwikkelaar voor de provincie Drenthe, hebben zich twintig kunstenaars aangesloten bij de community. Het is de bedoeling dat er meer komen.

Volgens cijfers van Stichting Kunst & Cultuur (K&C) telt Drenthe circa 350 professionele beeldende kunstenaars, naast circa 1.400 actieve amateurs. “Kuunst.nu wil voor al deze kunstenaars direct of indirect een positieve impuls geven aan het kunstklimaat”, zegt Hellen Abma, die namens K&C de community heeft helpen opbouwen.

Drenthe is een dunbevolkte provincie zonder kunstacademie, met relatief weinig faciliteiten voor kunstenaars, weet Abma. “Ze zijn moeilijk te zien voor het grote publiek. Omdat er nauwelijks infrastructuur is, is het voor hen lastig om zich te profileren en met elkaar in contact te komen.”

Ook jonge kunstenaars verbinden zich

Kuunst.nu – de naam is geïnspireerd op de Drentse taal – wil daar verandering in brengen. De doelen zijn het uitwisselen van kennis, het bevorderen van expertise en vakmanschap en het organiseren van tentoonstellingen en activiteiten. Dat lijkt inderdaad op het werk dat Centrum Beeldende Kunst Drenthe tot aan het faillissement in 2015 deed.

Het merendeel van de leden heeft een behoorlijk track record. “Het is nog steeds een uitdaging om jonge kunstenaars met elkaar te verbinden”, zegt Abma. “Hopelijk kan Kuunst.nu ervoor zorgen dat pas afgestudeerde kunstenaars zien dat er unieke kansen en mogelijkheden zijn in Drenthe en zich definitief willen vestigen.”

Behoefte aan gemeenschappelijkheid

De oprichting van de gemeenschap kwam niet uit de lucht vallen. De basis werd jaren geleden gelegd tijdens meerdere edities van de K&C Boegbeeldenwedstrijd. Tijdens de pandemie werd de behoefte aan meer gemeenschap nog sterker gevoeld. Kuunst.nu werd vervolgens mogelijk gemaakt met coronasteungeld.

De laatste jaren zijn er in Drenthe steeds meer nieuwe kunstinitiatieven ontstaan. Zo heeft Emmen sinds 2021 de werkplaats Zookeeper, Assen sinds 2022 kunstpodium Campis en is Kunstwerk in Kolderveen vorig jaar van start gegaan. Daarnaast drukt het evenement Into Nature, dat aanvankelijk als biënnale was opgevat, nu jaarlijks zijn stempel.

Stimulerend contact

De huidige hausse maakt de behoefte aan de community niet minder belangrijk, vindt Kuunst.nu-lid Maria Berkhout. Nadat ze als kunstenaar vanuit Rotterdam naar Dwingeloo vertrok, ontdekte Berkhout de noodzaak en het plezier van samenwerken en het stimuleren van contact met kunstenaars in Drenthe.

Sindsdien organiseert ze samen met anderen, waaronder Kuunst.nu-leden Joop Vos en Tieneke Zijlstra, diverse activiteiten. Als Noordnu in de voormalige tuinbouwschool en Frederiksoord en vorig jaar de kunstroute Kijk dan en zie in Veenhuizen.

Wat lastig is in Drenthe, zegt Berkhout, is dat het al snel een uur duurt om contact te maken met collega’s. “Niet dat ik terug wil naar Rotterdam, maar een deel van de dynamiek en uitwisseling die je in een stad hebt, zou hier wel leuk zijn. Een community kan daarvoor zorgen.”

Inademen uitademen

Voor meer over de gemeenschap zie kunst.nu . Leden Edward Clydesdale Thomson en Priscila Fernandes uit Kolderveen, Bouke Groen uit Tynaarlo, Peter Veen uit Nieuw-Schoonebeek en Cora Jongsma uit Assen dragen bij aan Inademen uitademen een programma van kunstmanifestatie Into Nature en Stichting Kunst & Cultuur (K&C) in het moerassige gebied De Onlanden in het noorden van Drenthe.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *