Kinderen openen nieuwe gemalen in Elahuizen. Vissen kunnen er ongeschonden langs zwemmen

[ad_1]

Veel kinderen donderdagmiddag bij de nieuwe gemalen in Elahuizen. Zij waren aanwezig bij de officiële opening van twee visvriendelijke gemalen en de onthulling van een informatiebord.

De gemalen zijn vorig jaar gebouwd in opdracht van Wetterskip Fryslân. Zij hebben twee gemalen uit de jaren zestig en zeventig vervangen die volgens het waterschap vervangen moesten worden. ‘De drainage-installaties hadden het einde van hun technische levensduur bereikt.’

De openingsceremonie werd verricht door Wetterskip-bestuurslid Gerben de Boer en de 9-jarige Sven Kuiper en Kees Dijkstra uit Elahuizen. Naast de opening van de gemalen onthulden leerlingen van basisschool De Fluessen uit Oudega (DFM) en basisschool ‘t Hazeleger uit Balk een informatiepaneel. Ook mochten ze waterdiertjes vangen en onder een vergrootglas bekijken.

5 miljoen

De nieuwe gemalen bemalen de polders Harich-Elahuizen en de Groote Noorderwolderpolder tussen de dorpen Oudega, Elahuizen en Harich. ‘Samen hebben de polders een oppervlakte van ongeveer 2.350 hectare. Met de nieuwe gemalen kunnen we het waterpeil in beide polders beter op peil houden”, schrijft het waterschap.

Volgens het waterschap waren de gemalen voorzien van visvriendelijke pompen en een aparte vispassage. ‘Zo kunnen vissen ongedeerd van de polders naar het Friese stuwmeer zwemmen en terug.’ Ook is er een 5 meter hoge faunatoren gebouwd, die broed- en schuilplaats biedt aan allerlei kwetsbare vogels, zoogdieren en insecten.

Het project en de renovatie van twee stuwen kosten circa 5 miljoen euro.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *