LIVE | Hamas: ‘Hoofd veiligheidstroepen gedood’, Israëlische minister kondigt invasie aan bij troepen | Buitenland

[ad_1]

23:51

De Amerikaanse president Joe Biden zal om 20.00 uur Eastern Time (vrijdag 02.00 uur onze tijd) een primetime-toespraak houden waarin hij de Amerikaanse reactie op de oorlogen tussen Israël en Hamas alsook Oekraïne en Rusland, zal bespreken.

De verklaringen van Biden volgen op een kort bezoek aan Tel Aviv, waar hij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontmoette. Tijdens het bezoek beloofde Biden steun aan Israël in zijn strijd tegen Hamas, maar waarschuwde Israël zich niet ‘te laten verteren door woede”. Hij drong er bij Israël ook op aan om niet dezelfde fouten te maken die de VS na 11 september hebben gemaakt.

De toespraak van Biden komt op een moment dat het Huis van Afgevaardigden al wekenlang in een onzekere situatie verkeert, terwijl de Republikeinen blijven worstelen om een spreker te kiezen.

Nu het Huis in wezen verlamd is en niet in staat is wetgeving aan te nemen, wordt verwacht dat Biden hindernissen zal tegenkomen bij zijn waarschijnlijke aanvullende verzoeken om geld voor beide oorlogen.

23:34

Het Israëlische leger heeft vandaag naar eigen zeggen luchtaanvallen uitgevoerd op een aantal Hezbollah-locaties in Zuid-Libanon als reactie op eerdere raketaanvallen op Noord-Israël.

Hezbollah zei dat het raketten had afgevuurd op een Israëlische positie in het dorp Manara en dat als reactie hierop Israëlisch artillerievuur was afgevuurd. Het zei ook dat zijn strijders donderdag vier andere Israëlische posities hadden aangevallen.


23:11

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie heeft donderdag gewaarschuwd voor het ‘reële’ risico van een regionaal doorwerkingseffect van de oorlog tussen Israël en Hamas.

Von der Leyen zei tijdens haar toespraak in het Hudson Instituut in Washington ook dat de dialoog tussen Israël en zijn buurlanden moet worden voortgezet, zo meldde persbureau Reuters. ,,We hebben de Arabische straten in de hele regio zien vollopen met woede. Het risico van een regionaal doorwerkingseffect is dus reëel”, zei ze.

Israël botst ook met Hezbollah aan de grens met Libanon. ,,Iran, de beschermheer van Hamas, wil het vuur van de chaos alleen maar aanwakkeren. Rusland, Iran’s klant in oorlogstijd, houdt nauwlettend in de gaten. Rusland en Hamas lijken op elkaar”, zei de EU-leider.

Israël voert oorlog tegen Hamas in de Palestijnse enclave Gaza, nadat de militante groepering op 7 oktober meer dan 1.400 mensen had gedood bij een verrassingsaanval op Israël. Volgens Palestijnse gezondheidsfunctionarissen vielen er al ruim 3500 doden en meer dan 12.000 gewonden als gevolg van de Israëlische aanvallen op Gaza.


22:57

Er zijn de afgelopen twee weken in Gaza meer journalisten vermoord dan sinds 2001 in het gebied. Dat vertelde Sherif Mansour, programmacoördinator voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika van het Comité ter Bescherming van Journalisten (CJP), donderdag aan persbureau AP. 

Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober na een verrassingsaanval door Hamas-militanten die meer dan 1.400 mensen dooddengevolgd door aanhoudende bombardementen op Gaza door Israël, zijn volgens het CJP minstens 21 journalisten gedood, waarvan het merendeel bij de Israëlische aanvallen op Gaza. Het gaat om zeventien Palestijnse, drie Israëlische en één Libanese journalist

,,CPJ benadrukt dat journalisten burgers zijn die belangrijk werk doen in tijden van crisis en niet het doelwit mogen zijn van strijdende partijen”, zegt Sherif Mansour, programmacoördinator voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika van het CPJ.

‘Journalisten in de hele regio brengen grote offers om dit hartverscheurende conflict te verslaan. Alle partijen moeten stappen ondernemen om hun veiligheid te garanderen‘, luidt het in een verklaring.

22:43

Hij heeft het in zijn loopbaan niet eerder gezien en vraagt zich zelfs af of het verstandig is. Voormalig topdiplomaat Ed Kronenburg reageert verbaasd op de plotselinge toekenning van de Nederlandse nationaliteit aan een 18-jarige Israëlische jongen die door Hamas is gegijzeld. Ofir Engel, ergens vastgehouden in Gaza, weet zelf hoogstwaarschijnlijk niet eens dat hij nu een Nederlander is.

In de hoop dat de kans vanwege internationale druk groter is dat Hamas hun familielid laat gaan als hij ook de Nederlandse nationaliteit heeftschakelde de familie de Nederlandse ambassade in Israël in. Via een spoedprocedure is dat ‘heel vlug’ geregeld, zegt zijn Nederlandse grootvader Jucha Engel.

Dit was mogelijk omdat Ofir familiebanden heeft met Nederland. Hij spreekt de taal en bezoekt meerdere keren in het jaar de provincie Gelderland, waar familieleden wonen. ,,Ik heb er geen woorden voor om te zeggen hoe het voelt dat Nederland ons zo goed helpt”, zegt opa Jucha. Lees hier het volledige artikel.


22:11

Het Pentagon heeft bevestigd dat een Amerikaans marineschip woensdagavond drie kruisraketten en verschillende drones neerhaalde boven de Rode Zee nabij Jemen maar kon niets zeggen over de doelen ervan, meldt persbureau Reuters.

Volgens perssecretaris Pat Ryder zou Israël een potentieel doelwit geweest kunnen zijn. ,,We kunnen niet met zekerheid zeggen waar deze raketten en drones op gericht waren, maar ze werden gelanceerd vanuit Jemen, richting het noorden langs de Rode Zee, mogelijk richting doelen in Israël”, aldus de zegsman tijdens een persconferentie donderdag. Het neerhalen van de raketten en drones gebeurde volgens hem door marinefregat USS Carney

Door Iran gesteunde Houthi-rebellen in Jemen hebben hun steun uitgesproken voor de Palestijnen.


22:02

Duizenden mensen hebben donderdagavond in Utrecht deelgenomen aan een mars om steun te betuigen aan Palestijnen in de Gazastrook. De mensen verzamelden zich aan het begin van de avond op het Domplein en vanaf daar liepen ze richting het Jaarbeursplein in de buurt van station Utrecht Centraal. Daar kwamen ze rond 21.30 uur aan.

De demonstratie en mars werden georganiseerd onder de noemer ‘Samen voor Gaza’. De gemeente Utrecht was op de hoogte van het protest. De organisatie ging uit van zo’n 8000 aanwezigen, een politiewoordvoerder hield het op 7000 demonstranten

Een woordvoerder van de politie liet desgevraagd weten dat de demonstratie en de mars rustig zijn verlopen. Er werden twee mensen aangehouden, voor vuurwerkbezit en voor openbare dronkenschap. Lees hier het volledige artikel.  


21:57

De VS is naar verluidt van plan om Israël artilleriegranaten te sturen die bestemd waren voor Oekraïne. Het Pentagon zal tienduizenden 155 millimeter artilleriegranaten naar Israël sturen, meldde de Amerikaanse nieuwssite Axios donderdag, daarbij verwijzend naar drie niet bij naam genoemde Israëlische functionarissen.

De wapens komen uit de Amerikaanse noodvoorraden die enkele maanden geleden werden aangemerkt als bestemd voor Oekraïne. De bestemmingswijziging van de wapens komt nadat Israël de VS had verteld dat projectielen nodig waren voorafgaand aan een geplande grondinvasie in Gaza, aldus Axios.

De VS verminderde eerder dit jaar zijn munitievoorraden voor Israël, met de bedoeling om de wapens naar Oekraïne te sturen vanwege de Russische invasie. 


21:27

Israël heeft twee hooggeplaatste leden van Hamas bovenaan de lijst met doelwitten gezet, eraan toevoegend dat elk Hamas-lid de dood tegemoet gaat in het licht van de aanval van 7 oktober op een ziekenhuis in Gaza.

Israël is volgens persbureau AFP ‘naarstig’ op zoek naar militair strateeg Mohammed Deif en politiek leider Yahya Sinwar, beiden door Israëlische functionarissen beschreven als het brein achter de ziekenhuisaanval.

In afwachting van de invasie van Israëlische infanterietroepen in Gaza noemde internationale militaire woordvoerder luitenant-kolonel Richard de politieke Hamas-leider Yahya Sinwar een ‘lopende dode man’ en beschreef hem als ‘het gezicht van het kwaad‘.

In aanvulling op de opmerkingen van Hecht voegde minister van Defensie Yoav Gallant eraan toe dat Hamas-leden zich moeten overgeven, anders worden ze geconfronteerd met de dood. ,,Hamas-terroristen hebben twee opties: gedood worden of zich onvoorwaardelijk overgeven. Er is geen derde optie”, aldus Gallant.

Militair strateeg Mohammed Deif.
Militair strateeg Mohammed Deif. © AFP

Yahia Sinwar (M), hoofd van de Palestijnse islamitische terreurbeweging Hamas in de Gazastrook.
Yahia Sinwar (M), hoofd van de Palestijnse islamitische terreurbeweging Hamas in de Gazastrook. © AFP

21:17

De Britse premier Rishi Sunak en de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman zijn overeengekomen ‘de actie te coördineren‘ om verdere escalatie in de regio te voorkomen, aldus Downing Street.

Sunak, die eerder vandaag in Riyadh aankwam, ‘moedigde’ Saoedi-Arabië aan zijn invloed te gebruiken om ‘de stabiliteit te ondersteunen‘ in de regio, zowel nu als op de lange termijn, zei een woordvoerder van de ambtswoning van de Britse premier na hun ontmoeting.

In een verklaring luidde het dat ‘de premier en de kroonprins het eens zijn over de dringende noodzaak van humanitaire toegang tot Gaza om te voorzien in essentieel water, voedsel en medicijnen. De premier schetste de stappen die Groot-Brittannië heeft gezet om de steeds dringender wordende humanitaire situatie aan te pakken, waaronder de aankondiging van 10 miljoen pond aan verdere hulp.’

Meer in het algemeen kijken de premier en de kroonprins er volgens Downing Street 10 naar uit ‘samen te werken om gebieden van gedeeld belang voor Groot-Brittannië en Saoedi-Arabië te bevorderen, inclusief het handhaven van de regionale veiligheid.’


21:10

De Indiase premier Narendra Modi heeft donderdag gesproken met de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, en condoleerde hem met het verlies van burgerlevens in het al-Ahli-ziekenhuis in Gaza, dinsdagavond.

In een bericht op X, voorheen Twitter, zei Modi dat hij ‘het al lang bestaande principiële standpunt van India over de Israëlisch-Palestijnse kwestie herhaalde’. Hij voegde eraan toe: ‘Wij zullen doorgaan met het sturen van humanitaire hulp naar het Palestijnse volk. Deelde onze diepe bezorgdheid over het terrorisme, het geweld en de verslechterende veiligheidssituatie in de regio.’

Tijdens een eerdere briefing zei een woordvoerder van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken dat India voorstander is van onderhandelingen om een tweestatenoplossing tot stand te brengen.


20:32

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn in Israël 32 Amerikanen vermoord na de verrassingsaanval door de Palestijns islamitische terreurbeweging Hamas, op 7 oktober. 

Elf Amerikaanse burgers zijn nog steeds vermist, zei woordvoerder Matthew Miller donderdag op een persconferentie. ,,Met betrekking tot ons werk om de vrijlating van gijzelaars veilig te stellen: dat werk is aan de gang”, voegde hij eraan toe. 

20:05

Het hoofd van de veiligheidstroepen van Hamas is gedood bij een Israëlische aanval op zijn huis in Gaza-stad. Dat meldt het door Hamas geleide persbureau van de regering in Gaza.

Generaal-majoor Jihad Muheisen werd samen met enkele van zijn familieleden vermoord in de wijk Sheikh Radwan in het noorden van Gaza-stad, aldus het persbureau.

Daarnaast werd volgens meerdere berichten Jamila al-Shanti, lid van de Wetgevende Raad van Hamas, donderdag gedood bij een Israëlische luchtaanval. Ze stond bekend als de eerste vrouw die werd verkozen tot een politiek ambt binnen de Palestijns islamitische terreurbeweging en weduwe van een van de oprichters, meldde AP.

19:48

De Amerikaanse inlichtingendiensten schatten dat waarschijnlijk tussen de honderd en driehonderd mensen zijn omgekomen bij de explosie in het al-Ahli Arab-ziekenhuis in Gaza-stad, dinsdagavond. Dat meldt nieuwszender CNN.

‘We beoordelen de waarschijnlijke aantallen slachtoffers nog steeds en onze beoordeling kan evolueren, maar dit dodental weerspiegelt al een duizelingwekkend verlies aan mensenlevens‘, luidt het volgens de zender in niet-geclassificeerde inlichtingen. 

De inlichtingendiensten hebben ‘slechts lichte structurele schade in het ziekenhuis waargenomen’, zonder waarneembare schade aan het hoofdgebouw en zonder inslagkraters.

De Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad zei woensdag dat de Amerikaanse regering oordeelt dat Israël ‘niet verantwoordelijk was’ voor de ontploffing in het ziekenhuis in Gaza.

Palestijnse functionarissen hebben de explosie toegeschreven aan een Israëlische luchtaanval, waarbij volgens het ministerie van Volksgezondheid van Gaza 471 Palestijnen werden gedood en er 314 gewond raakten.

Israël heeft gezegd dat de ontploffing werd veroorzaakt door een mislukte raketlancering door de Palestijnse Islamitische Jihad. Die ontkent verantwoordelijk te zijn voor het bloedbad. 

Uit het laatste Amerikaanse inlichtingenrapport blijkt dat nog steeds wordt onderzocht of de explosie het gevolg was van een mislukte raket van de militante groepering.


19:38

De Israëlische ambassadeur in Ankara, Irit Lillian, heeft Turkije verlaten samen met andere Israëlische diplomaten. Dat meldden de Turkse omroep NTV en andere media donderdag. De Israëlische ambassade weigerde commentaar te geven op de berichten.

De Israëlische Nationale Veiligheidsraad waarschuwde eerder deze week tegen reizen naar Turkije, daarbij verwijzend naar de vrees dat Israëliërs het doelwit zouden zijn van degenen die boos zijn om het conflict in Gaza.

De Raad riep ook Israëlische burgers in Turkije op om zo snel mogelijk te vertrekken. Na de waarschuwing regelden Israëlische luchtvaartmaatschappijen woensdag laat vluchten vanuit Istanboel voor Israëli’s die Turkije willen verlaten.

Turkse demonstranten hebben veel anti-Israël-demonstraties georganiseerd en Turkije heeft drie dagen van rouw afgekondigd na een explosie in een ziekenhuis in Gaza waarbij grote aantallen Palestijnen omkwamen.


19:30

Op stoelen van de Universiteit van Tel Aviv zijn foto’s van ruim duizend mensen tentoongesteld. Ze zijn door Hamas vermoord of ontvoerd, luidt het. 


19:27

Demissionair premier Mark Rutte heeft donderdag deskundigen en leiders uit de joodse, Palestijnse, christelijke en moslimgemeenschappen ontvangen op het Catshuis in Den Haag. Ze spraken niet alleen met hem, maar ‘zij spraken vooral ook met elkaar’, twittert Rutte. Het waren volgens hem ’emotionele en soms ook confronterende gesprekken.’

De premier meldt op X, voorheen Twitter, dat ‘de zorgwekkende situatie in Israël en de Palestijnse gebieden na de verschrikkelijke terreuraanslagen van Hamas ook grote impact heeft op mensen in Nederland. Zij hebben familie of vrienden ter plaatse, voelen zich betrokken bij de situatie of maken zich zorgen over de gevolgen hier in Nederland, bijvoorbeeld op scholen.’

De premier wijst erop dat het daarom nodig is het gesprek met elkaar te blijven voeren. ‘Om met elkaar verbonden te blijven. Om oog te blijven houden voor de positie van de ander. Om ondanks de pijn hoop te houden, zoals een deelnemer aan het gesprek het mooi zei. Zodat we niet tegenover, maar naast elkaar blijven staan. Het kabinet blijft het gesprek voeren met betrokken groepen, ook in de komende periode. Laten we elkaar blijven vasthouden.’


19:24

Het International Film Festival in Caïro, dat geldt als het meest aansprekende filmfestival in de Arabische wereld, is tot nader order uitgestelvanwege het conflict tussen Hamas en Israël. Dat meldt de organisatie op Instagram. Het evenement zou aanvankelijk van 15 tot en met 24 november plaatsvinden.

De beslissing is genomen door cultuurminister Neven El-Kelany, staat in de verklaring. Nieuwe data zullen later worden bekendgemaakt. Dit jaar zou de 45ste keer zijn dat het filmfestival gehouden wordt. Tijdens de editie van vorig jaar deed de film Narcosis van regisseur Martijn de Jong mee in het programma International Panorama.

Vanwege de geweldsuitbarsting in het Midden-Oosten werd donderdag ook besloten tot het voorlopig uitstellen van het filmfestival van kustplaats El Gouna. Het evenement dat eerder al verplaatst was, is nu net als het filmfestival van Caïro tot nader order uitgesteld, schrijft de organisatie.


19:15

Zestien Palestijnse journalisten zijn in de Gazastrook gedood sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas, op 7 oktober na de verrassingsaanval van de islamitische beweging op Israëlisch grondgebied. Dat meldde de Palestijnse Journalistenbond donderdag.

In een verklaring schat de vakbond, gevestigd op de bezette Westelijke Jordaanoever, dat tientallen journalisten gewond zijn geraakt. Volgens de autoriteiten van dit Palestijnse gebied zijn bij Israëlische aanvallen op Gaza minstens 3785 mensen om het leven gekomen.


19:03

De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi zei donderdag dat zijn land vreest dat het ergste nog moet komen in de Gaza-oorlog, zonder tekenen van succes in de pogingen om te de-escaleren.

In opmerkingen op een persconferentie met zijn Duitse tegenhanger Annalena Baerbock zei hij dat de oorlog ‘catastrofale gevolgen‘ zou hebben en drong hij erop aan ‘de regio te beschermen tegen het gevaar van uitbreiding ervan.’[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *