Artsen en academici gaan zelf onderzoek doen naar long covid vanwege talmen overheid


Zeker veertig artsen en wetenschappers uit vijf academische ziekenhuizen gaan uitgebreid onderzoek doen naar de oorzaken van langdurige coronaklachten. Dit maakt de Long Covid Foundation, die het initiatief lanceerde, maakte dit vrijdag bekend in een verklaring. De stichting wil met vier onderzoeksprojecten “een stevige basis” leggen voor meer onderzoek en hoopt de vele vragen rondom de langdurige ziekte te kunnen beantwoorden.

Opvallend is dat de projecten niet met overheidsgeld worden gefinancierd, maar met private middelen. Een woordvoerder van de Long Covid Foundation zegt anders NRC dat de initiatieven zijn ingevoerd omdat “signalen van de overheid dat er snel uitgebreid onderzoek zou worden gedaan” ontbraken. Afgelopen zomer bleek uit advies van het Social Impact Team (MIT) aan het kabinet dat het beleid voor mensen met lange Covid op meerdere vlakken ontoereikend is. Wel benadrukt de woordvoerder dat er naast de reeds opgehaalde 1,5 miljoen euro extra donaties nodig zijn om de projecten uit te kunnen voeren.

Naar schatting lijden ruim een ​​miljoen Nederlanders al langere tijd aan coronabesmettingen en komen bijna honderdduizend mensen niet van hun klachten af. “Ze hebben vaak al drie jaar ernstige klachten en kunnen niet werken”, aldus de stichting. De vier onderzoeksprojecten zullen verschillende aspecten van de langdurige ziekte belichten en onderzoeken. Zo gaat het Erasmus MC in Rotterdam afwijkende bloedstolling en verstoring van kleine bloedvaten onderzoeken en gaat het UMC Utrecht zich vooral richten op neurologische problemen bij post-covid patiënten. Ook het immuunsysteem is een belangrijke onderzoekscomponent in de aangekondigde projecten.

Gebrek aan medische en sociale kennis

In zijn advies van afgelopen juni riep het Social Impact Team het kabinet op om meer geld vrij te maken voor onderzoek en experimentele zorg. Volgens het team krijgt de groep mensen met langdurige coronaklachten weinig aandacht van de overheid.

Het team identificeerde verschillende problemen bij de aanpak van Covid-19 op de lange termijn, waaronder een groot gebrek aan medische en sociale kennis. “De onbekendheid met lange covid zorgt niet alleen voor leemten in de kennis, maar ook voor onbegrip of zelfs ontkenning.” Lange Covid zou een ‘aanzienlijke’ impact hebben op deze groep en de samenleving als geheel.

Lees ook
Arbeidsongeschikt door langdurige covid: ‘Ik vocht voor de oude Joris, maar hij komt niet meer terug’

Geertje Jorritsma is sinds haar post-covid-diagnose begonnen met muziek maken.  “Drie jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik een nummer zou schrijven.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *