Een kunsthoek in een winkel, nu een expositie in Cultureel Centrum Zuidhorn

[ad_1]

Gertruud Prenger had vroeger een winkel voor fijnproevers in de Nieuwstraat in Zuidhorn. Ze exposeert nu in Cultureel Centrum Zuidhorn met de schilderijen die ze maakte nadat ze haar winkel had gesloten.

Toch begon haar liefde voor het schilderen in die winkel, met een ruimte die ze speciaal voor kunstenaars had ingericht, zodat zij daar hun werk konden presenteren. Gertruud tekende al op jonge leeftijd en had al vroeg interesse in schilderen.

De kunstplek in haar winkel inspireerde haar om zelf een creatief pad te bewandelen.

De lessen van schilderdocent Agnes van Eupen

De lessen van schilderdocent Agnes van Eupen en de contacten met kunstenares Annemarie Groendijk vormden haar en moedigden haar aan om haar eigen schilderijen te maken. Ze ontdekte dat portretten en landschappen haar favoriete onderwerpen zijn.

“Vooral de kleuren en onmetelijkheid van het Groningse landschap met wolkenvelden die je alleen op het Hogeland ziet inspireren mij”, zegt Gertruud enthousiast. Maar dat is niet het enige. “Net zo belangrijk is het contact met de kijker die het schilderij ziet en er zijn/haar verhaal van maakt en dat met mij deelt.”

Communicatie speelt een grote rol in haar leven: praten met mensen, luisteren naar hun verhalen en inspelen op hiaten, de helpende hand bieden en zoeken naar oplossingen. Voor haar is schilderen een vorm van communicatie.

Schilderijen van haarzelf

In haar atelier, zoals ze haar atelier noemt, hangen eigen schilderijen, maar ook tekeningen van Syrische kinderen. Of je nu Arabisch of Nederlands spreekt, het maakt niet uit, want tekenen en schilderen is internationaal.

Een tekening van een oosters snaarinstrument, gemaakt door een vluchtelingenkind, vertelt een verhaal en bevestigt Gertruuds gevoel over wat kunst voor haar betekent. Het is communiceren met beeld en kleur, in olieverf, acryl of potlood.

Op een canvas van 20×25 of veel groter, of op een vel papier. Maar het is altijd een uiting van het verhaal dat zij ziet en dat zij met jou wil delen en met jou wil bespreken.

Geen wonder dat schilderen in groep zo goed bij haar past, want het betekent delen wat er op het doek staat, naar elkaars werk kijken, erover praten en van elkaar leren. Maar alleen schilderen kan haar ook heel gelukkig maken.

De stilte die ze dan ervaart, voelt therapeutisch aan. In contact komen met jezelf, beseffen wat je ziet en proberen dit op het doek te krijgen is een prachtige bezigheid.

Gertruud is jaren geleden gestopt met haar snoepwinkel. Het was een geweldige tijd en het mooiste was toen de klant blij en tevreden de winkel uitliep. Datzelfde mooie gevoel ervaart ze nu als ze ziet wat kunst met een ander kan doen.

Waar en wanneer?

De tentoonstelling van Gertruud Prenger vindt plaats in het Cultureel Centrum Zuidhorn aan de Jellemaweg 3 in Zuidhorn. Het loopt van 18 maart tot 25 mei en is gratis te bezoeken van maandag tot en met donderdag.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *