Binnenstad van Assen is nu een veiligheidsrisicogebied. ‘Blij dat er preventief gefouilleerd kan worden’, reageren ondernemers



De binnenstad van Assen is sinds vrijdag een ‘veiligheidsrisicogebied’. Maar is de binnenstad werkelijk zo onveilig als het besluit van burgemeester Marco Out doet vermoeden?

Uit een rondgang langs horecaondernemers en winkeliers blijkt dat er een ‘onveiligheidsgevoel’ heerst in de binnenstad van Asser. Maar de ondernemers zijn voorzichtig; Niemand wil de indruk wekken dat het centrum te onveilig is om er te zijn.

“Er is iets aan de hand, maar we moeten het niet groter maken dan het is”, zegt Frank van Urk van café De Koppelpaarden. Toch ontkent hij niet dat de veiligheid in het centrum onder druk staat. “Het is een ontwikkeling die de afgelopen jaren veranderd is. Ik denk dat we te maken hebben met kleine groepen mensen die een onveilig gevoel geven. De laatste tijd hebben zich in verschillende mate incidenten voorgedaan. Ik denk zeker dat het gevoel van veiligheid hierdoor wordt aangetast.”

‘Veiligheid onder druk’

Burgemeester Marco Out heeft vrijdagmiddag de gehele binnenstad van Assen aangewezen als ‘veiligheidsrisicogebied’. Aanleiding voor het besluit zijn meerdere ‘niet-gerelateerde incidenten’ waarbij veelvuldig steekwapens zijn gebruikt. In een veiligheidsrisicogebied kan de politie, in overleg met het Openbaar Ministerie, preventief fouilleren. Ook aan de Drostenlaan en de Gouverneurstuin worden camera’s geplaatst. Op deze plekken is al langere tijd sprake van overlast.

Centrumdirecteur Kjeld Vosjan is blij met het besluit van de gemeente. “Het is heel goed dat er maatregelen worden genomen. We krijgen signalen van ondernemers in de horeca en retail dat de veiligheid onder druk staat.”

In winkels en horecagelegenheden zijn incidenten met steekwapens geen probleem, zegt Vosjan. Maar leuker wordt het niet. “Medewerkers die worden lastiggevallen, winkeldiefstal of poging tot… daar moet iets aan gedaan worden.”

‘Niet overdrijven’

Ook Jelle Vanderveen, van het gelijknamige warenhuis, merkt dat er de laatste tijd meer incidenten zijn in de binnenstad. “Maar het is geen gebruikelijk verschijnsel”, zegt hij. “We moeten niet overdrijven of de indruk wekken dat de binnenstad van Assen onveilig is. Want dat is niet het geval.”

Volgens Vanderveen is het belangrijk dat er voldoende sociale controle is. “Zorg dat er contact is met elkaar. Met de gemeente, met de politie en ondernemers zelf. Als er iets is gebeurd, bijvoorbeeld een diefstal, laten we elkaar dat weten in een groepsapp. We hebben ook een groepsapp over beveiliging.” Vanderveen blijft zwijgen over de maatregelen van de gemeente. “Het is fijn dat de signalen gehoord worden en dat er aandacht aan besteed wordt.”

Meerdere ondernemers denken dat de maatregelen een verschil kunnen maken, in ieder geval bij ernstige incidenten. “Ik ben blij dat er preventief gefouilleerd kan worden”, zegt Frank van Urk van De Koppelpaarden. “Natuurlijk geldt er al een verbod op messen, maar als er niet gefouilleerd kan worden, weten we niet wat mensen bij zich hebben. Nu kunt u ze aanpakken en aanpakken. Dat is wat nodig is.”

Reactie van burgemeester Marco Out: ‘Het is gek. Het stopt hier

In de centrumwijk van Assen hebben zich de afgelopen tijd zo’n twintig incidenten voorgedaan, legt burgemeester Marco Out uit. “Ik vind het veel te veel. Bij deze incidenten ging het niet altijd om steekwapens, maar soms werden er later na een huiszoeking wel messen gevonden.” Hij wijst op een twijfelachtige maatschappelijke trend dat steeds meer jongeren steekwapens bij zich dragen. “Het is gek. Daarom nemen wij nu deze verregaande maatregelen. Het stopt hier.

Out heeft geen verklaring voor de toename van het aantal incidenten. “Je ziet het overal in Nederland. Misschien is het een sociale verharding. Het is in ieder geval vreemd gedrag.” Hij deelt de zorgen van bewoners en ondernemers. Ik vind het vooral vervelend voor iedereen die veilig wil wonen en werken in Assen.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *