Droom van promotie raakt verder uit zicht. Kwaliteitsarm FC Groningen ook onderuit in Doetinchem

FC Groningen leed vrijdagavond opnieuw een nederlaag. De ploeg van Dick Lukkien stond aanvallend wederom machteloos. De PhD-droom blijft daardoor iets verder uit het zicht.

FC Groningen fluit dit seizoen niet op weg naar de titel, zoveel is zeker. De droom van een spectaculair jaar waarin monsteroverwinningen aan elkaar worden geregen, ligt mijlenver weg. Spelers worstelen met hun vorm, het vertrouwen is broos en het vloeiende combinatiespel dat coach Dick Lukkien voor ogen heeft komt nauwelijks tot uiting.

Toch is er nog niets verloren. In het seizoen dat Lukkien met FC Emmen kampioen werd na degradatie uit de Eredivisie, hadden de Drenthe na tien wedstrijden zestien punten. Bij een overwinning op De Vijverberg in Doetinchem zou FC Groningen in evenveel wedstrijden evenveel punten behalen. Er is dus nog niets mis.

Moeilijk begin

In het kampioensjaar van de Drenthe verbeterde het spel merkbaar na een moeizame start. Ook bij FC Groningen ziet Lukkien een stijgende lijn – de tweede helft tegen NAC Breda bood perspectief – maar er gaat ook veel mis. De Groningse coach is ontevreden over het aanvallende spel van zijn ploeg. De kwaliteit van de passes moet in de laatste dertig meter verbeteren en hij wil meer lef zien van zijn spelers.

Lukkien zal dan ook niet tevreden zijn met wat hij vrijdagavond in de eerste helft van zijn spelers zag. Nadat De Graafschap in de eerste minuten twee grote kansen had gehad, kwam de thuisploeg al na een kwartier op voorsprong. Johan Hove werd langs de zijlijn eenvoudig gepasseerd door Philip Brittijn, die de bal aan de achterlijn terugspeelde op Tristan van Gilst, die vervolgens Simon Colyn eenvoudig liet scoren.

FC Groningen legde vervolgens duidelijk zijn eigen aanvallende tekortkomingen bloot. De gasten wisten een paar keer een goede scoringskans te creëren, maar door onnauwkeurigheid, gebrek aan kwaliteit en onzekerheid werd er nooit een kans gerealiseerd. Zo gaf Thom van Bergen tijdens een uitbraak de bal niet goed door aan collega-aanvaller Romano Postema, wist een verdediger van De Graafschap de bal net te raken met een niet helemaal scherpe steekpass van Isak Määttä en wachtte Marco Rente te lang voordat je gaat zwaaien. , waardoor zijn schot werd geblokt.

Goede ballen van Bacuna

Vlak voor rust vielen er echter ook nog twee goede schoten. Beiden kwamen over de voet van Leandro Bacuna. Zijn eerste, een hoekschop halverwege de eerste helft, werd net over doel gekopt door Marvin Peersman, die door een enkelblessure van Thijmen Blokzijl terugkeerde in het hart van de verdediging. Zijn tweede, een draaiende vrije trap, werd vijf minuten voor rust door Rente in het doel gekopt.

Diezelfde Rente bewijst zijn club zeven minuten na rust een slechte dienst door in het strafschopgebied gedachteloos aan een duel te beginnen. Scheidsrechter Allard Lindhout kon niet anders dan naar de stip wijzen. Voormalig Manchester United-speler Alexander Büttner ramde de bal vanaf elf meter hard tegen de touwen.

Op jacht naar de gelijkmaker

Na de 2-1 van De Graafschap kreeg FC Groningen al snel twee goede kansen op de gelijkmaker. Maar – volgens Lukkien ook een lastig punt – de kwaliteit van de schoten van FC Groningen laat veel te wensen over. Een dropvolley van Hove scheerde langs de kruising en even later kwam Kevin van Veen richting het doel van Mees Bakker, maar de spits schoot torenhoog. De Brabander stampte vervolgens een verontreinigende stof terug in de grond om de reden van zijn misser duidelijk te maken.

In de jacht op de gelijkmaker bracht Lukkien in het laatste kwart van de wedstrijd debutanten Tika de Jong en Wouter Prins in, maar FC Groningen kwam in het slot van de wedstrijd niet verder dan een paar matige doelpogingen.

Door de nederlaag in Doetinchem staat FC Groningen drie punten achter op de FC Emmen-meter van twee seizoenen geleden. Voor wie het glas halfvol heeft: FC Emmen werd dat jaar kampioen met twaalf punten voorsprong op de nummer drie. Er is nog niets verloren gegaan.

De Graafschap-FC Groningen

Scorevoortgang: 14. Colyn 1-0, 40. Rente 1-1, 54. Alexander Büttner 2-1 (strafschop)

Gele kaart: Kaak, Hillen (De Graafschap)

Scheidsrechter: Lindhout

Toeschouwers:

De provincie: Bakker; Fortes, Schenk, Hillen en Alexander Büttner (73. Lammers); Van Gilst (69. Giovanni Büttner), Kaak en Warmerdam; Colyn (69. Flakus Bosilj), Brittijn (84. Dogan) en Önal (84. Mahi)

FC Groningen: Verrips; Rente, Balker, Peersman en Määttä (75. Emeran); Pelupessy (67. De Jonge), Bacuna en Hove; Van Bergen (67. Prins), Van Veen en Postema (84. Lien)