Wall Street sluit met stevige verliezen door oorlog en rentevrees

[ad_1]

De Dow Jones-index sloot 0,9 procent lager op 33.127,28 punten. De brede S&P 500 daalde 1,3 procent naar 4.224,16 punten en technologie-indicator Nasdaq verloor 1,5 procent naar 12.983,81 punten.

Hoewel de oorlog tussen Israël en Hamas voortduurt, was er een impuls voor de Verenigde Staten. De Amerikaanse president Joe Biden verwelkomde de vrijlating van twee Amerikaanse gijzelaars door Hamas. Ze worden sinds 7 oktober vastgehouden en zijn de eerste gijzelaars die naar huis mogen terugkeren. Biden benadrukte dat we dag en nacht werken om alle ontvoerde Amerikanen te bevrijden.

Fed-voorzitter Powell

De rentevrees op Wall Street ontstond donderdag nadat president Jerome Powell van de Amerikaanse centrale bank verklaarde dat de inflatie in de Verenigde Staten nog steeds te hoog is en dat er waarschijnlijk een lagere economische groei nodig zal zijn om deze terug te dringen. Powell zei ook dat hij de rente nu niet te hoog vindt. Na de uitspraken van Powell steeg de rente op Amerikaanse tienjarige staatsobligaties kortstondig tot iets meer dan 5 procent. De laatste keer dat de tienjaarsrente boven de 5 procent stond, was zestien jaar geleden.

American Express daalde ruim 5 procent. Het creditcardbedrijf boekte afgelopen kwartaal een recordwinst dankzij de aanhoudende groei van klanten die meer betalen voor zogenoemde premium cards. Met deze exclusieve creditcards ontvangen klanten allerlei extra’s en privileges. Het bedrijf moest wel meer geld opzij zetten voor leningen die mogelijk niet worden terugbetaald.

Grote daling van de aandelenkoers van SolarEdge

Oliedienstverlener Schlumberger, die ook cijfers verstrekte, daalde bijna 3 procent. SolarEdge kelderde verder met 27 procent na een teleurstellend kwartaalrapport. Het zonne-energiebedrijf verlaagde zijn omzetverwachting voor het lopende kwartaal aanzienlijk. Volgens CEO Zvi Lando kampt het bedrijf met aanzienlijke onverwachte orderannuleringen. Elektrische autofabrikant Tesla, die donderdag ruim 9 procent van zijn beurswaarde verloor na tegenvallende resultaten, daalde ook bijna 4 procent.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *