OM: man uit Harkema verdiende ruim 42.000 euro met cocaïnehandel

[ad_1]

Een 22-jarige man uit Harkema zou volgens het Openbaar Ministerie 42.430 euro hebben verdiend met de cocaïnehandel. Ze vindt dat hij een gevangenisstraf van twaalf maanden verdient.

De zwangere vriendin van de verdachte liet vrijdag enkele tranen vallen toen ze de eis van agent Leonie Lübbers hoorde gehoord: achttien maanden gevangenisstraf, waarvan zes voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Het echtpaar was van plan binnenkort samen te gaan wonen.

Het verdiende geld, berekend door de politie, moet hij terugbetalen aan de staat, meent de agent. Na enkele anonieme tips waarin de naam van de Harkemaster werd vermeld, startte de politie een onderzoek en tapte zijn telefoon af.

Illegaal nepmachinegeweer

Op 5 juni werd hij in het huis van zijn ouders gearresteerd. In zijn slaapkamer werd 16 gram cocaïne en een illegaal nepmachinegeweer gevonden.

Volgens het Openbaar Ministerie zou de man vanaf 1 januari vorig jaar op verschillende plaatsen cocaïne hebben verhandeld. De politie merkte dat hij grote uitgaven voor auto’s en tv’s contant betaalde.

Hij werkte met loopjongens

Hij werkte samen met verschillende loopjongens die bestellingen verwerkten, waaronder een Drachtster (22). Tussen 1 maart en 5 juni had hij meerdere keren bestellingen op zijn fiets afgeleverd, toen werd hij ook gearresteerd.

Eind maart had de Drachtster daarover een telefoongesprek met de hoofdverdachte. Ook dat werd door de politie afgeluisterd. Samen met de reclassering was de officier van mening dat hier het jeugdstrafrecht van toepassing zou moeten zijn.

Een taakstraf van honderd uur

Lübbers eiste tegen deze verdachte een taakstraf van honderd uur, zestig dagen jeugddetentie, waarvan 52 dagen voorwaardelijk – minus acht dagen voorlopige hechtenis – en een proeftijd van twee jaar.

Beide verdachten hadden de feiten al bij de politie bekend, al verklaarde de hoofdverdachte dat hij pas op 22 oktober vorig jaar – toen hij met ziekteverlof werd gesteld – met dealen was begonnen.

Samen met een andere dealer gereden

Officier Lübbers benadrukte dat meerdere klanten hadden verklaard dat de Harkemaster veel langer meeging dan hij zelf beweerde. Eén vrouw beweerde bijvoorbeeld dat hij al in december 2021 actief was.

Zijn Advocaat Paul Logemann stelt dat zijn cliënt vóór 22 oktober vorig jaar hooguit een paar keer bij een andere dealer in de auto had gereden, maar zonder zelf actief in drugs te handelen.

‘Trillen als een rietje’

Raadsman Evert Kuiters benadrukte dat zijn cliënt, de Drachtster, slechts een ondersteunende rol had gespeeld en dat hij zijn lesje had geleerd. “Ik zie hem nog steeds op het politiebureau: trillend als een rietje.”

De zaak van een derde verdachte (18) van cocaïnehandel werd vrijdagmiddag achter gesloten deuren behandeld. Gedurende de tenlastegelegde periode van 1 december 2022 en 5 juni 2023 was hij aanvankelijk nog minderjarig. Agent Lübbers beschouwt deze Drachtster bovendien als loopjongen voor de hoofdverdachte.

Uitspraak: 3 november

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *