LIVE | Israël gaat aanvallen opvoeren, grens Gaza met Egypte weer dicht | Israël en Hamas in oorlog

[ad_1]

15:08

A miljoen kinderen in de Gazastrook worden geconfronteerd met een ‘ernstige humanitaire crisis’, zegt kinderrechtenorganisatie UNICEF. De organisatie zorgde zaterdag onder meer voor water in het eerste konvooi dat de Egyptische grens overstak naar de Gazastrook.

UNICEF leverde 44.000 flessen drinkwater. Dat zou genoeg zijn voor ongeveer 22.000 mensen voor één dag. “De watervoorziening is één kwestie van leven of dood. Elke minuut telt.” Sinds Israël de Gazastrook blokkeerde als reactie op Hamas-aanvallen, zijn water, voedsel, medische voorraden en brandstof twee weken lang afgesloten geweest.

Volgens UNICEF is de De situatie in de Gazastrook is zorgwekkend. Het water raakt op en de toegang tot sanitaire voorzieningen is zeer beperkt. “Als we de humanitaire hulp niet structureel en consistent kunnen leveren, bestaat er een reëel risico op levensbedreigende ziekte-uitbraken”, aldus de VN-organisatie.

UNICEF zegt dat het meer hulpgoederen klaar heeft liggen bij de grensovergang tussen Egypte en de Gazastrook in Rafah. Er is nog meer onderweg. Maar de toegang tot de Gazastrook is zeer beperkt. “Om verdere hulp te kunnen bieden is een veiligere en structurele humanitaire toegang tot Gaza noodzakelijk”, aldus UNICEF.

Egypte heeft eerder gezegd dat het de grens niet gesloten zal houden, maar dat deze niet open kon vanwege Israëlische bombardementen op het grensgebied. Israël bombardeert de Gazastrook als reactie op de verrassingsaanval van Hamas op 7 oktober. Meer dan 1 miljoen Palestijnen in de Gazastrook zijn ontheemd en ruim 4.300 zijn gedood. Aan Israëlische zijde kwamen minstens 1.400 mensen om het leven.

© AFP

14:43 uur

De Israëlische internationals Ramzi Safouri en Sagiv Jehezkel weigeren spelen zaterdag voor hun Turkse club Antalyaspor vanwege een eerbetoon aan uitsluitend de Palestijnse oorlogsslachtoffers. De baas van de Super Lig, de belangrijkste competitie van Turkije, heeft besloten de Israëlische slachtoffers van het geweld van de Palestijnse beweging Hamas niet vóór de wedstrijden te herdenken.

‘Als trotse internationals van ons land zijn we niet van plan deze ceremonie bij te wonen of zelfs maar in het stadion aanwezig te zijn. We hebben dit duidelijk gemaakt aan de functionarissen van de club en ze hebben geen respect zij beslissen’, aldus een verklaring van Safouri en Jehezkel, die werd verkregen door Turkse en Israëlische media. Antalyaspor bevestigde het nieuws aan het Duitse persbureau dpa.

Safouri en Jehezkel spelen sinds vorige maand voor de huidige nummer 13 van de Süper Lig. Gecoacht door Nuri Sahin (ex-Feyenoord). Antalyaspor speelt zaterdagmiddag in Gaziantep.

Sinds het uitbreken van de oorlog Volgens de lokale autoriteiten zijn in Israël ruim 1.400 mensen om het leven gekomen. 4.385 Palestijnen zijn omgekomen bij Israëlische bombardementen op de Gazastrook, zegt het ministerie van Volksgezondheid van Gaza.

13:27

Deel uitmaken van de Israëlische bombardementen op de Gazastrook 4.385 Palestijnen kwamen omzegt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid in het door Hamas gecontroleerde Gaza. Ruim 1.700 van deze slachtoffers zouden kinderen zijn. Volgens het Palestijnse ministerie raakten ook ruim 13.500 mensen gewond.

Israël en de militante Palestijnse beweging Hamas zijn verwikkeld in gevechten sinds een verrassingsaanval door Hamas op 7 oktober. Aan Israëlische zijde zijn ruim 1.400 mensen gedood, zeggen de Israëlische autoriteiten. Hamas zou ook meer dan tweehonderd mensen hebben ontvoerd en nog steeds in de Gazastrook vasthouden.

12:43

Israël zal bolwerken van de Hamas-beweging aanvallen in de Palestijnse Gazastrook stap op. Dat meldt een woordvoerder van het Israëlische leger.

Jeruzalem zegt dat het de militante groepering wil vernietigen na de aanval van Hamas op Israël twee weken geleden, die Israël als terreur heeft bestempeld. Sindsdien zijn minstens 307 Israëlische soldaten gedood.

Volgens het Israëlische leger nu ongeveer 700.000 mensen het verlaten van het noorden van de Gazastrook op aandringen van Israël. De Israëlische regering wil dat burgers daar weggaan om te voorkomen dat zij het slachtoffer worden van het Israëlische offensief tegen Hamas.

12:14

Gedwongen Verdrijving van Palestijnen zou een oorlogsmisdaad zijnDat zei de Jordaanse koning Abdullah op een vredestop in de Egyptische hoofdstad Caïro. Hoogwaardigheidsbekleders van over de hele wereld zijn daar bijeen om de oorlog tussen Hamas en Israël te bespreken. “Israëlische leiders moeten begrijpen dat er geen militaire oplossing bestaat voor hun veiligheidsproblemen”, zei de koning. ‘Op dit moment is Israël bezig met een proces letterlijk de burgers in Gaza uithongeren.”

12:04

Een paar honderden pro-Palestijnse demonstranten loop een mars op zaterdagochtend Van Den Haag Transvaalpark tot aan het Zuiderpark. Voorafgaand aan de mars werd er een islamitisch gebed gehouden en werd de menigte toegesproken.

Een aantal deelnemers bracht Palestijnse vlaggen en protestborden en spandoeken mee met de tekst ‘Bevrijd Palestina‘. Deelnemers beschuldigen Israël ook van terrorisme en roepen ‘Allahu Akbar’.

De processie wordt vergezeld van de politie, die aanwezig is met busjes, paarden en fietsen. Ook buurtvrijwilligers doen mee aan de optocht.

12:01

De Palestijnse president Mahmoud Abbas zei zaterdag tijdens zijn openingstoespraak op de vredestop in Caïro: “Wij gaan niet wegwe zullen op ons land blijven.’ De top wordt gehouden in Egypte terwijl Israël een grondaanval op Gaza voorbereidt na de aanval van Hamas waarbij 1.400 mensen omkwamen. Volgens het ministerie van Volksgezondheid van Gaza zijn ruim 4.100 Palestijnen gedood. Israëlisch tegenoffensief, te midden van een groeiende humanitaire crisis.

11:49

De de grens oversteken tussen Egypte en de Gazastrook bij Rafah zal de zal de komende tijd vaker geopend worden. Volgens de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi is dat het geval De Verenigde Naties en de Palestijnse Rode Halve Maan houden toezicht op het transport van noodhulp over de grens, meldt Al Jazeera. Al-Sisi verklaarde ook dat Egypte de grens met de Gazastrook niet gesloten heeft gehouden. Volgens de president kon noodhulp de grens niet over vanwege het Israëlische bombardement op Rafah.

11:45 uur

De De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi vertelde zaterdag op een top in Caïro dat hij de leiders heeft uitgenodigd om hierover tot overeenstemming te komen een routekaart om een ​​einde te maken aan de humanitaire ramp in de Gazastrook en om de weg naar vrede tussen Israël en de Palestijnen nieuw leven in te blazen.

De doelstellingen van de routekaart omvatten het verlenen van hulp aan Gaza en het overeenkomen van een staakt-het-vuren, gevolgd door onderhandelingen die moeten leiden tot een wapenstilstand tweestatenoplossing moet leiden, zei hij.

11:42

Bekende gezichten uit de entertainmentwereld hebben de Amerikaanse president Joe Biden verzocht om op te roepen tot een staakt-het-vuren in Gaza en Israël. Onder anderen Joaquin Phoenix, Cate Blanchett, Susan Sarandon, Macklemore, Rosario Dawson, Mahershala Ali en Channing Tatum ondertekenden een open brief aan de president.

Biden en andere wereldleiders worden ook opgeroepen om ervoor te zorgen dat dit zo is Gaza wordt niet langer gebombardeerd en dat gijzelaars worden vrijgelaten. “Wij geloven dat de Verenigde Staten een cruciale diplomatieke rol kunnen spelen bij het beëindigen van het lijden.”

11:38

Onmiddellijk nadat de eerste twintig vrachtwagens de grens tussen Egypte en Gaza zijn overgestoken, rijden de overgang weer gesloten, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN. Mogelijk gaat de grens later op de dag weer open.

De twintig vrachtwagens die zaterdagochtend de grens overstaken, hadden… hulp van de Egyptische Rode Halve Maan aan boord.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres riep op tot levering op zaterdagochtend ‘zeker niet de laatste misschien. Ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly antwoordde dat het zeker geen ‘eenmalige’ actie moest zijn. Hij noemde de hulp een levenslijn voor de slachtoffers in Gaza. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz sprak erover een belangrijke stap.

Volgens de Palestijnse woordvoerder van het grenspunt zijn er vandaag geen mensen met een buitenlands paspoort of gewonden de grens bij Rafah overgestoken.

10:43

Het Hamas-mediabureau heeft er zaterdag eentje verklaring afgegeven waarin staat dat de verwachte vrachtwagenladingen hulp ‘de catastrofale medische omstandigheden in Gaza zullen niet veranderen‘. Eerder op zaterdag toonde de Egyptische staatstelevisie beelden van Egypte die zijn grens met de Gazastrook opende bij de grensovergang bij Rafah, waar twintig vrachtwagens met hulpgoederen zullen oversteken.

10:40

Sinds het begin van de oorlog tussen Israël en de Palestijnse islamitische beweging Hamas Zeker zeventien medewerkers van het VN-Agentschap voor Palestijnse Vluchtelingen (UNRWA) kwamen om in de Gazastrook. Philippe Lazzarini, commissaris-generaal van het agentschap, maakte dit zaterdag bekend.

‘Tot nu toe zijn de dood van zeventien van onze collega’s in deze brute oorlog bevestigd. Helaas is deze gelokaliseerd werkelijke aantal waarschijnlijk hogerDat zegt de topman van UNRWA in een verklaring. Sommigen werden thuis vermoord terwijl ze met hun familie sliepen, zei hij.

Sinds het uitbreken van de oorlog op 7 oktober heeft UNRWA alle betrokken partijen regelmatig voorzien van de geolocatie van al haar infrastructuur in de Gazastrook. “Toch zijn tot nu toe minstens 35 gebouwen getroffen, waarvan sommige door directe aanvallen”, klaagde Lazzarini.

Hij deed er een oproepen tot een dringend humanitair staakt-het-vuren. De ambtenaar benadrukte dat de faciliteiten van zijn bureau zijn nu overvolmet 500.000 mensen die daar hun toevlucht hebben gezocht.

10:38

Ten minste Zaterdag werden dertien Palestijnen gedood bij een luchtaanval in de wijk Deir El Balah in Gaza, meldde Hamas-persbureau Al Shehab. Het incident gebeurde boven een enkele wooneenheid, zei Al Shehab. Het bericht kan niet door een onafhankelijke bron worden bevestigd.

09:16

De eerste vrachtwagens met humanitaire hulp vanuit Egypte Gaza binnengekomen. Dit was live te zien op de Egyptische televisie. Het is de eerste keer sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Gaza op 7 oktober dat er humanitaire hulpgoederen zijn geleverd aan de inwoners van Gaza. Volgens een rapport van Hamas, de groep die de Gazastrook controleert, “bestaat het konvooi dat vandaag de grens oversteekt uit twintig vrachtwagens.” Ze hebben ‘medicijnen, medische benodigdheden en een beperkte hoeveelheid voedselvoorraden’ aan boord.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *