SC Heerenveen heeft nergens recht op bij AZ en zakt dieper weg in moeras

Bij SC Heerenveen is het al weken code rood en dat zal voorlopig niet veranderen. De ploeg verloor zaterdagavond kansloos op bezoek bij AZ: 3-0.

Een voorzet waarbij wederom geen druk op de bal werd gezet door Hussein Ali. De simpele aanvaarding van Vangelis Pavlidis in het strafschopgebied, de topscorer van AZ. Gevolgd door een droge knal die Andries Noppert passeerde: 2-0.

Het tweede AZ-doelpunt viel kort na rust en besliste feitelijk de wedstrijd tussen AZ en SC Heerenveen. Geen moment had je het gevoel dat Heerenveen een vuist kon maken tegen de club uit Alkmaar. De ploeg van Kees van Wonderen probeerde de schade te beperken in plaats van de gelijkmaker te forceren en verdedigde zenuwachtig op de eigen helft. Het is niet gelukt. Pavlidis maakte een kwartier voor tijd zelfs de 3-0 achter Noppert.

Zo lang mogelijk in de wedstrijd blijven, dat was het motto voor Heerenveen in Alkmaar. Kortom verdedigen en hopen dat AZ geen vroeg doelpunt maakt en dan gevaar creëert uit de overgang met Sahraoui en Walemark. Het was een concept dat lange tijd werkte in de uitwedstrijd tegen FC Twente, al verloor Heerenveen uiteindelijk in Enschede.

Schutter Ali

Maar in de uitwedstrijd tegen AZ kwamen van die plannen weinig terecht. Heerenveen leek aanvankelijk de trage openingsfase te overleven, ook al omdat AZ in een lage versnelling voetbalde. De eerste kans was echter meteen succesvol. Pavlidis mocht geheel ongehinderd aanmeren. Vooral Hussein Ali zou hiervoor de eer kunnen opeisen. De rechtsback hinderde Pavlidis niet, al was het jammer dat Thom Haye het schot vervolgens van richting veranderde: 1-0.

AZ had dus wat het wilde, een vroege voorsprong, en Heerenveen stond aanvallend machteloos. Van Amersfoort, de laatste weken af ​​en toe een spits, hield weinig ballen voorin. Walemark en Sahraoui toonden bij vlagen hun klasse. Zoals vlak voor rust, toen laatstgenoemde plotseling doorbrak aan de linkerkant van het veld. De Noorse buitenspeler wist Jordy Clasie op slimme wijze weg te werken, maar zijn poging belandde op de benen van AZ-verdediger Alexandre Penetra.

Heracles thuis

Heerenveen pakte in de afgelopen zeven competitieduels slechts één punt. Het resultaat was een beschamende vijftiende plaats in de Premier League, waarbij geen enkele club meer doelpunten tegen kreeg dan de ploeg van Van Wonderen. Met de kanttekening dat nog niet iedereen negen wedstrijden heeft gespeeld.

Heracles wacht volgende week thuis. Een wedstrijd die absoluut niet verloren mag gaan, om in ieder geval voorlopig weg te blijven van de degradatieplaatsen. Een wedstrijd die voor een groot deel de toekomst van Van Wonderen bij de club op korte termijn zal bepalen.