Donar kraakt de code van Yoast United en wint ruim van Gelderse pubers

De basketballers van Donar boekten zaterdagavond een ruime overwinning op Yoast United: 82-54. Na een moeizame start leerden de Groningers gaandeweg hoe ze de onderkant van de BNXT League, die met twee tieners kwam, pijn moesten doen.

Het heeft zaterdagavond even geduurd voordat Donar de code had gekraakt waarmee het Yoast United adequaat kon bestrijden. Landstede Hammers was een paar weken geleden al succesvol met hun zoneverdediging tegen de Groningers en Yoast United had zijn huiswerk goed gedaan. De Gelderse ploeg kopieerde die speelwijze en Donar wist anderhalf kwartier nauwelijks raad met de laatste ploeg in de BNXT League.

Vroeg tekort

Ook aanvallend begonnen de gasten goed aan de wedstrijd en al snel stond Donar met 8-17 achter. Dankzij John Meeks en Justinas Ramanauskas eindigde het eerste kwart met een minimale voorsprong voor de thuisploeg: 20-19.

In het tweede kwart was het aanvankelijk een kwestie van afwisselen, maar halverwege begreep Donar steeds beter wat het moest doen om Yoast United pijn te doen. Het passeertempo werd opgevoerd en de Groningers vonden steeds vaker de vrije man achter de driepuntslijn. Tegen het einde van het tweede kwart begonnen de driepunters van Meeks, Ramanauskas en Karolis Babusis te regenen. Donar creëerde zo het beslissende gat. Met een stand van 49-36 gingen de teams naar de kleedkamers.

Tieners op het parket

Na rust had Donar geen last meer van de tegenstander, die doorging met de inmiddels goed begrepen tactiek. Voor Yoast United was er geen andere optie, omdat de kleine bank en dus de beperkte wisselmogelijkheden een andere, intensievere manier van spelen niet mogelijk maakten.

Dat Yoast United over een smalle selectie beschikt, bleek in het laatste kwartaal. De wedstrijd was al lange tijd in het voordeel van Groningen beslist en de gasten gunden hun bankiers enkele speelminuten. De 15-jarige Tobias Molenaar en de 16-jarige Marko Saveljic kregen speeltijd van hun coach Jeroen van Vugt. De tieners verdedigden zich dapper, maar konden niet voorkomen dat Donar met 82-54 won.

De Gelderse coach heeft een moeizame start gehad met zijn ploeg. De vierde nederlaag in evenveel wedstrijden werd geleden tegen Donar. “Die jonge jongens maken misbruik van de situatie”, aldus Van der Vugt. “Maar we willen ze ook een kans geven. We kunnen niet zomaar een heleboel nieuwe spelers aantrekken. Daar hebben we de financiële middelen niet voor.”

Goede les

Andrej Stimac was uiteraard opgetogen over de overwinning. De coach van Donar begon zijn wedstrijdanalyse met een compliment aan de tegenstander. “De spelers van Yoast United begonnen de wedstrijd als strijders met een plan. We konden de schoten niet vinden in hun zoneverdediging. Maar tijdens de wedstrijd konden we door onze rotatie de intensiteit verhogen. Het moment dat we wisten hoe we met de situatie om moesten gaan, bleek het sleutelmoment voor de overwinning.”

Stimac hoopt dat de wedstrijd tegen Yoast United een goede les is geweest voor zijn ploeg. “Als de spelers weten wat ze moeten doen, maar nog belangrijker: als ze weten wat ze niet kunnen en niet mogen doen – dat is de grootste kwaliteit van een speler, weten wat je niet kunt – kunnen we ons potentieel nog meer benutten. Dat hebben we vandaag laten zien. Het is weer een stap in de goede richting.”

Donar-Yoast United 82-54

Kwartaalposities: 20-19, 29-17, 18-4, 15-14

Toeschouwers: 2800

Scores Donar: Meeks 18, Quinn 14, Gabrovsek 13, Ramanauskas 11, John 10, Hollanders 8, Babusis 3, Jung 3, Adetunji 2

Topscorers Yoast United: Nweke 18, Van Schaik 15, Van Overbeek 12

Volgende spel: Donar-BAL, zaterdag 28 oktober, 19.30 uur, Martiniplaza