Oekraïense oud-president Porosjenko wil meedoen met verkiezingenDe presidentsverkiezingen in Oekraïne zouden op 31 maart 2024 plaatsvinden, maar werden afgelast vanwege de staat van beleg en de algemene mobilisatie sinds de Russische invasie. Zelenski verklaarde dat dit “niet het juiste moment” is voor verkiezingen. Ook Porosjenko is van mening dat vóór de verkiezingen eerst de oorlog met Rusland ‘gewonnen’ moet worden, zei hij tegen Al Jazeera.

Porosjenko, een van de rijkste mensen van Oekraïne, was van 2014 tot 2019 president van het land. In 2019 verloor hij de verkiezingen van Zelenski. Na zijn presidentschap werd Porosjenko beschuldigd van verraad. Hij zou betrokken zijn geweest bij de verkoop van grote hoeveelheden steenkool. Dat geld zou zijn gebruikt voor de financiering van door Rusland gesteunde separatisten die in 2014 en 2015 met regeringstroepen en nationalistische milities in Oost-Oekraïne vochten.

De nu 56-jarige voormalige president heeft altijd volgehouden dat deze beschuldigingen politiek gemotiveerd zijn. De zaak tegen hem ligt stil nu de oorlog met Rusland prioriteit heeft.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *