VluchtelingenWerk wil dat kabinet derdelanders blijft opvangen

[ad_1]

VluchtelingenWerk noemt de voorlopige uitspraak van de hoogste bestuursrechter ‘het enige draagvlak dat er nu is. Wij gaan ervan uit dat het kabinet in het belang van derdelanders, gemeenten en andere belanghebbenden zal handelen en dat uitgangspunt zal volgen.’ De organisatie roept op tot haast, ‘want zolang er geen duidelijkheid komt vanuit het kabinet zal de chaotische situatie die nu is ontstaan ​​voortduren’. VluchtelingenWerk vraagt ​​gemeenten ‘voorlopig stil te staan ​​en geen onomkeerbare stappen te zetten’.

Onderdanen van derde landen zijn mensen die in Oekraïne hebben gewoond met een tijdelijke verblijfsvergunning. Toen Rusland dat land in 2022 binnenviel, vluchtten ze naar Nederland. Hier kregen ze bescherming. Deze is vorige maand verlopen. Ze hadden tot dinsdag de tijd om het opvangcentrum te verlaten of asiel aan te vragen. Sommige gemeenten zijn dinsdag al begonnen met het uitzetten van derdelanders uit de opvang.

Tientallen onderdanen van derde landen proberen via de rechter hun deportatie te voorkomen. Rechtbanken spreken elkaar tegen. De zaken komen uiteindelijk bij de Raad van State terecht. De rechtbank in Amsterdam heeft de hoogste rechtbank van de Europese Unie om opheldering gevraagd over Europese afspraken over de bescherming van vluchtelingen uit Oekraïne. De onderdanen van derde landen kunnen dus blijven in afwachting van een antwoord. VluchtelingenWerk noemt dit ‘de zoveelste wending in een lange en vervelende achtbaan waar derdelanders en gemeenten al heel lang in zitten’.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *