Schade na zware aardbeving bij Taiwan valt vooralsnog meeDe aardbeving van woensdagochtend werd gevoeld in heel Taiwan en de naburige eilanden en vond plaats op een diepte van 15,5 kilometer. Het Taiwanese Meteorologisch Instituut heeft het over een aardbeving met een kracht van 7,2. Het Japan Meteorological Institute rapporteerde eerst een 7,5, maar stelde dit later bij naar 7,7. In september 1999 kwamen in Taiwan bij een aardbeving met een kracht van 7,6 maar liefst 2.400 mensen om het leven.

In de stad Hualien stortten gebouwen in en beschadigden, en ook in de hoofdstad Taipei was de aardbeving volgens ooggetuigen duidelijk voelbaar. Op verschillende plekken op het eiland met 23 miljoen inwoners is het openbaar vervoer stilgelegd.

Er is een tsunami-waarschuwing afgegeven voor Taiwan, Japan en de Filipijnen. Een kleine tsunami bereikte al de Japanse eilanden Yonaguni en Ishigaki in de prefectuur Yonaguni. De autoriteiten waarschuwen voor golven van 3 meter of meer.

De Taiwanese chipfabrikant TSMC heeft uit voorzorg zijn bedrijfspand ontruimd. Taiwanezen zitten op meerdere plekken zonder stroom, maar van grootschalige stroomstoringen is geen sprake.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *