De ‘reddende engel’ Geertruida Wijsmuller-Meijer, een theaterfeest en The Cats hebben wat te vierenMargje Wittermand presenteert een theaterproductie over ‘reddende engel’ Geertruida Wijsmuller-Meijer, deel twee van ‘Katinka slaat terug’ is te zien bij De Lawei en The Cats vieren hun jubileum. En er is deze week nog meer cultureel vertier in Fryslân.

‘Redende engel’ Geertruida Wijsmuller-Meijer

Margje Wittermans is gefascineerd door het leven van ‘reddende engel’ Geertruida (Truus) Wijsmuller-Meijer (1896-1978), die uitgroeide tot een van de meest heroïsche verzetshelden van ons land. Vanaf het moment dat de nazi’s in 1933 aan de macht kwamen, ontpopte Truus, zelf kinderloos, zich als een onvermoeibare helper en redder van duizenden joodse vluchtelingenkinderen. In 1938 onderhandelt ze in Wenen met Adolf Eichmann over de ‘gedwongen emigratie van de Weense joden’. Na zenuwslopende gesprekken vertrok ze op 10 december 1938 met de trein naar Hoek van Holland met 600 joodse kinderen. Samen met anderen die voor het vooroorlogse Kindertransport werkten, redde ze uiteindelijk ruim 10.000 Joodse kinderen. De lang onontdekte rol, kracht en weerstand van Wijsmuller-Meijer vormen de basis van deze muziektheaterproductie.

Wittermans toont de onzelfzuchtigheid en het doorzettingsvermogen van een vrouw die, met gevaar voor eigen leven, actie onderneemt tegen verschrikkelijk onrecht. En ze stelt de onvermijdelijke vraag: wat zou jij doen?

Heerenveen – Posthuis Theater, donderdag 20.15 uur, 23 euro

Theaterfeest rond een eenzame nihilist

Wat moet er gebeuren voordat je je niets minder dan een pipo in de marge voelt? Geïnspireerd door Dostojevski’s ‘Notitie uit de ondergrondse’ schreef Rik van den Bos een tekst over iemand die niet kan accepteren hoe de wereld werkt en zich terugtrekt in de marge. Guy Weizman maakte er een overweldigende achtbaan van theater, dans en muziek van.

Deze voorstelling heeft Engelse boventiteling, in de voorstelling wordt Nederlands, Engels en Russisch gesproken. Voorafgaand aan deze voorstelling zal er een introductie plaatsvinden.

Leeuwarden – Stadsschouwburg De Harmonie, donderdag 19.15 uur 24,50 euro

Deel twee van ‘Katinka slaat terug’

Mannen hebben een levensduur van tachtig jaar, vrouwen één van drie dagen. Ze zijn er alleen om te bevallen en dan weer te sterven. Maar toen Katinka werd geboren, liep het anders. Ze wordt niet in één dag groot, ze wordt niet snel ouder, ze wordt niet op dag drie weer een oude dame. Nee, Katinka is voorbestemd om de eeuwenoude vloek te verbreken. Zelfs toeschouwers die weinig tot niets met die fantasyklassiekers te maken hebben, zullen zich geen seconde vervelen door het optreden van Jip Smit, Dorien van Gent en Teun Donders.

De show Katinka slaat terug is een fantasy-vervolg van Motherland en is het tweede deel. Voorafgaand aan de voorstelling wordt u op komische wijze bijgepraat over alles wat er tot nu toe is gebeurd. Deel één hoef je dus niet te zien.

Drachten – Schouwburg De Lawei, donderdag 20.30 uur, 20 euro

De katten vieren jubileum

The Cats zijn een van de meest succesvolle bands uit de Nederlandse popgeschiedenis. Met hun bekende palinggeluid scoorde de groep hits in binnen- en buitenland, zoals Lea , Marian , Eénrichtingswind En Vaya Con Dios . De frontmannen van weleer, Piet Veerman en Arnold Mühren, vieren dit theaterseizoen hun tachtigste verjaardag.

Een mooi moment voor een ode aan de grondleggers van deze Nederlandse poplegende. Met nog nooit eerder vertoonde beelden van de originele band, verhalen van bekende Volendamse muzikanten en natuurlijk hun grootste hits, ruik je bijna de zilte lucht van de beroemde Volendamse dijk.

Franeker, Theater De Koornbeurs, vr 20.15 uur, 27,40 euro

‘Vrede en vreugde’ | Advertentie

Emma, ​​gespeeld door Doris Baaten, is pas onlangs weduwe geworden als ze tijdens het opruimen een vergeten inschrijving voor een tuinhuisje aantreft op Vrede en blijdschap . In gedachten aangespoord door haar overleden echtgenoot, gaat ze kijken en wordt op slag verliefd. Dat ze geen groene vingers heeft, maakt niet uit, want er komt meteen een leuke, kleurrijke groep medebewoners helpen. Tuincontrolecommissies en onderlinge strijd lijken echter de vreugde in het groene paradijs te verstoren. Emma besluit met bravoure actie te ondernemen tegen de vele ongeschreven regels. Ondanks haar verdriet vindt ze dankzij haar nieuwe vrienden haar geluk terug in de tuin.

Naast een cast bestaande uit Doris Baaten, Wil van der Meer, Sanne Fransen, Linda Wagenmakers en Scott Reniers, doen meerdere amateurs van muziek- en theaterverenigingen uit de regio mee aan de musical. Vrede en blijdschap . De musical is te zien op woensdag 10 april om 20.00 uur in De Lawei in Drachten. Voor meer informatie kunt u terecht op lawei.nl.

Drachten – Schouwburg De Lawei, wo 10 apr, 36,50 euro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *