Drie NRC-redacteuren genomineerd voor BrusseprijsDrie NRCredacteuren zijn met hun boekpublicatie genomineerd voor de Journalistieke Prijs van Brussel. Ook columniste Karin Amatmoekrim van deze krant komt in aanmerking, met haar boek In wat voor land woon ik eigenlijk? Anil Ramdas, onmogelijke kosmofiel. De andere NRC-kandidaten zijn economieredacteur Marc Hijink met zijn boek over de machtsstructuren binnen chipfabrikant ASML en Koert Lindijer met een terugblik op veertig jaar Afrikaanse correspondentie.

De derde partij namens NRC is Patricia Veldhuis, voormalig onderwijsverslaggever en momenteel hoofdredacteur, met haar boek over kwetsbaarheden in het onderwijs. De jury heeft in totaal achttien auteurs genomineerd, onder wie undercoverjournalist Jeroen van Bergeijk, misdaadverslaggever Yelle Tieleman en schrijfster Niña Weijers. De lijst van achttien kanshebbers wordt op 7 mei teruggebracht tot een shortlist, waarna de prijsuitreiking op 15 juni plaatsvindt in het NOS radioprogramma Met het oog op morgen.

De Brusselse Prijs is vernoemd naar voormalig NRC-redacteur Marie Joseph Brusse (1873-1941), “een icoon van de Nederlandse journalistieke geschiedenis en een pionier op het gebied van de onderzoeksjournalistiek”. Vorig jaar won Maurice Swirc met het boek The Indian Cover-up, Waarom Nederlandse oorlogsmisdaden in Indonesië nooit werden vervolgd. Aan de prijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden.
Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *