Wat Wouter Cornelis Jacob Klugkist in zijn eentje begon, groeide uit tot drie samenwerkende bedrijven in LeeuwardenSchildersfamiliebedrijf ‘Klugkist & De Vries Schilders’ uit Leeuwarden bestaat negentig jaar. Het bedrijf begon op 8 maart 1934 met een handkar en een loods van één bij twee meter vanaf de Nieuwe Hollanderdijk en is inmiddels een bekende naam in Leeuwarden en omgeving. Wat Wouter Cornelis Jacob Klugkist destijds bescheiden op eigen houtje begon, groeide uit tot drie samenwerkende schildersbedrijven.

‘Ik wil de geachte inwoners van Leeuwarden en Huizum graag laten weten dat ik mij heb gevestigd als mecenas van de schilderkunst.’ Wouter Cornelis Jacob Klugkist gebruikte deze advertentietekst in een advertentie in de krant van 8 maart 1934. Leeuwarder Courant wist dat hij als schilder ingehuurd kon worden.

Zijn ouders zagen hem liever als leraar dan als schilder

Als het aan zijn ouders had gelegen, was de oprichter van het schildersbedrijf leraar geworden. “Maar als jongen vond ik tekenen en schilderen heel leuk”, zei Wouter dertig jaar geleden in een interview Leeuwarder Courant. Leraar worden was niets voor hem en een kantoorbaan paste ook niet bij hem. “Ik moest een keuze maken en ik had er zoveel moeite mee dat ik er echt ziek van werd.”

De arts die hij raadpleegde zag de tekeningen van Wouter en adviseerde hem iets op creatief gebied te zoeken. Na diverse cursussen en het behalen van zijn meesterschildersdiploma in Utrecht startte Wouter in 1934 zijn bedrijf aan de Nieuwe Hollanderdijk.

Pas na de Tweede Wereldoorlog groeide het bedrijf gestaag

Er werd een handkar aangeschaft als vervoermiddel en na een moeizame start tijdens de crisisjaren groeide het bedrijf langzaam. Pas na de Tweede Wereldoorlog groeide het bedrijf gestaag. De handkar waarmee Wouter begon werd vervangen door een bakfiets en later door een bakfiets.

In 1973 nam zoon Aldert het stokje over van zijn vader, zes jaar later startte zoon Gerrit ook zijn eigen schildersbedrijf. Ze concurreerden niet. “Ze doen veel voor elkaar, voeren dezelfde advertenties en wisselen soms zelfs personeel uit”, zegt Wouter Klugkist in hetzelfde eerder genoemde interview.

In 2007 trad De Vries toe tot het familiebedrijf

Met de komst van het nieuwe millennium trad de derde generatie Klugkist toe tot het Leeuwarder familiebedrijf, genaamd Wouter en Aldert. Zij zetten de familietradities voort. Kleinzoon Wouter nam het familiebedrijf over van zijn vader Aldert. De andere kleinzoon Aldert, zoon van Gerrit, startte eveneens zijn eigen schildersbedrijf. Dit bracht het aantal Klugkist-bedrijven op drie.

In 2007 nam Dirk de Vries het bedrijf van Gerrit over, waardoor Gerrit zijn bedrijf veranderde in de naam Klugkist & De Vries Schilders. Dirk: “Ik werkte bij een verfgroothandel. Gerrit was één van mijn klanten en hij wilde zijn bedrijf verkopen aan een grotere partij. Dat vond ik zonde, dus ik heb er even over nagedacht en ben ervoor gegaan.”

Niet te veel woorden, vooral daden

De drie bedrijven bleven als drie zelfstandige bedrijven samenwerken onder de verzamelnaam ‘Klugkist & de Vries Schilders’. Dirk de Vries is een man van weinig woorden, zo blijkt, maar vooral van daden. Deze acties bewijzen waarom het bedrijf na zoveel jaren nog steeds bestaansrecht heeft. Dirk de Vries, kort maar krachtig: “Oprichter Wouter zei altijd: ‘De klant is koning’. En dat zullen we ook de komende jaren blijven doen.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *