Gevolgen corona intenser in gebieden met vervuilde lucht: meer kans op sterfte en hevigere klachten



Wonen in een gebied met een slechte luchtkwaliteit vergroot de kans op corona. Eenmaal besmet met het longvirus zijn de symptomen ernstiger. Daardoor neemt ook het aantal coronadoden in dat soort gebieden toe. Studies in het buitenland hebben deze bevindingen al aangetoond, en dat blijkt nu ook uit Nederlands onderzoek. Schonere lucht had in verschillende vervuilde gebieden honderden coronadoden kunnen voorkomen. Dit blijkt allemaal een studie die woensdag werd gepubliceerd van het RIVM, Universiteit Utrecht, Wageningen Universiteit en de GGD.

Volgens de onderzoekers kan het inademen van lucht die vervuild is door bijvoorbeeld fijnstof of stikstof, leiden tot gezondheidsproblemen zoals hart- en luchtwegaandoeningen. Bovendien zijn mensen die in gebieden met vervuilde lucht wonen gevoeliger voor luchtweginfecties. Hoewel vervuilde lucht het coronavirus niet direct sneller verspreidt, is de kans op Covid-besmetting groter in gebieden met veel verkeer, industrie of intensieve veehouderij.

Bovendien belanden meer mensen uit dergelijke gebieden in het ziekenhuis en is het aantal sterfgevallen hoger. De onderzoekers keken naar het eerste jaar na de uitbraak van het coronavirus, toen nog niemand was ingeënt. Als voorbeeld noemt het RIVM dat er tot 1 februari 2021 ruim 22.000 coronadoden vielen: in regio’s met gemiddeld meer vervuilde lucht hadden 400 tot 800 sterfgevallen voorkomen kunnen worden als de lucht minder vervuild was geweest. Hoe schoner de lucht, hoe meer gezondheidsvoordelen, blijkt uit het onderzoek.




Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *