Weken van de Tweede Wereldoorlog in De Tiid



Van 13 april tot en met 5 mei staat de Tiid in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Er wordt extra aandacht besteed aan de lokale geschiedenis, wat terugkomt in de verhalen van mensen uit Súdwest-Fryslân die de oorlog hebben meegemaakt.

Op verschillende dagen delen zij in De Tiid hun verhaal en herinneringen. Daarnaast zijn er lezingen, workshops, tentoonstellingen en een toneelstuk. De drie weken worden afgesloten met een vrijheidslezing.

De week begint op 13 april met een fietsroute langs negen plekken die meer vertellen over het verzet, de onderduikers en de luchtoorlog in de omgeving van Bolsward. De route is 29 kilometer lang en passeert verschillende historische plekken die een rol speelden in de oorlog. Op diverse plekken zijn mensen aanwezig die meer vertellen over de gebeurtenis.

Lezingen

Hylke Speerstra geeft dinsdag 16 april een lezing. Speerstra beleefde 79 jaar geleden de bevrijding van Bolsward bijna op zijn kop. De Fryske Skriuwer kijkt naar de donkere tijden van ’40 – ’45 door de ogen van een achtjarige schooljongen, maar ook als een 87-jarige schrijver die geboeid raakte door de kracht en het belang van het vertellen van verhalen.

Op donderdag 25 april vertelt Willem Haanstra het aangrijpende verhaal over verraad, verzet en verdriet in een klein stadje.

Lancaster

Op 2 mei spreekt historicus Alexander Tuinhout, secretaris van de Stichting Missing Airmen Memorial, over de laatste rampzalige vlucht van de Lancaster ED603, de Britse bommenwerper die in 1943 door een Duitse nachtjager werd neergeschoten en in het IJsselmeer terechtkwam. Ook vertelt hij het fascinerende verhaal van de bergingswerkzaamheden van het vliegtuig, die in september 2023 begonnen. De stoffelijke resten van drie vermiste bemanningsleden werden geborgen.

Op 5 mei vindt de Vredeslezing plaats. Willy Boersma en Gerrit de Haan delen persoonlijke verhalen en ervaringen. Daarnaast een blik op het verleden en hun visie op wat vrijheid eigenlijk betekent.

Oorlogsbronnen

Deze week is er ook de workshop Oorlogsbronnen van het gemeentearchief Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren. Hierin wordt besproken hoe je zowel online als in het archief voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog kunt opzoeken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *