Drie CPO’s gaan vol voor woningbouw in Uffelte, Wapse en Wapserveen. Beste tip van de ervaringsdeskundige: ‘Je hebt er een lange adem voor nodig’



‘Je hebt er een lange adem voor nodig’. Het was één van de leukste tips van de avond, deze reactie van Bart de Bruin en Harald Janson uit Vledder. Als initiatiefnemers in Vledder-Noord weten zij als geen ander wat er komt kijken bij woningbouw via Collectief Particulier Opdrachtgeverschap.

Drie andere CPO’s, in Uffelte, Wapse en Wapserveen, staan ​​nog aan het begin van hun traject, en de een doet het al beter dan de ander. Dinsdag konden zij hun plannen toelichten aan de gemeenteraadsleden tijdens de dialoogavond over wonen.

Het plan in Uffelte is inmiddels ver gevorderd en we wachten op groen licht van de gemeente. Mariska Been, voorzitter van de CPO Uffelte, legde uit wat er tot nu toe is gebeurd. Over de woningnood die uit de dorpsagenda’s naar voren komt, de oprichting van een CPO en de zoektocht naar een geschikt perceel. Er deden zich tien opties voor, waarvan sommige passender of wenselijker waren dan andere. Uiteindelijk is de keuze gevallen op een perceel van vijf hectare, grenzend aan de Zuidstraat/Ruiterweg. “We hebben een intentieverklaring getekend met de grondeigenaar en we hebben 35 leden in onze database. Mogelijk komen daar in de nabije toekomst nog meer bij”, denkt Been.

De principeaanvraag voor het huisvestingsplan is inmiddels bij de provincie ingediend, de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) is positief en we wachten inmiddels al een tijdje op groen licht van de gemeente. “We staan ​​in de startblokken, we wachten op groen licht voordat we kunnen beginnen met de aankoop van de grond en een stedenbouwkundige schets”, aldus Been.

Bedrijfsplan 2.0

De CPO in Uffelte krijgt hulp van Derk Jan Laanbroek van Milliger Vastgoed Advies en dit geldt ook voor de Bouwgroep Wapse. Roy Boer vertelde over de voortgang in Wapse, waar zo’n twintig bewoners aan willen meedoen. In Wapse kampt de groep nog steeds met een groot probleem; er is nog geen locatie waar iedereen het over eens is.

Aanvankelijk wilde de groep op de es aan de noordwestkant van het dorp bouwen, maar dit bleek bij gemeente en provincie niet haalbaar. De Bouwgroep Wapse heeft vervolgens een oud plan nieuw leven ingeblazen. “Het Hoeveplan 2.0 is in 2015 al ontwikkeld door bouwbedrijf Van Kampen”, aldus Boer. Er werd overleg gestart met Derk Jan Laanbroek en de eigenaar van een boerderij in Wapse. “Dat leek best positief, maar onlangs is het traject door de provincie stopgezet”, moest Boer zeggen. “Wij maken geen deel uit van een bijzondere woonbestemming en er mag geen tweede dorpskern buiten Wapse ontstaan. Het maakt mij moedeloos.”

De Bouwgroep heeft inmiddels een goed overleg gehad met het nieuwe wethouder Renate Masselink en er is enige hoop uit voortgekomen. “Wij willen graag dat de provincie beter nadenkt over de woonperspectieven voor Wapse”, zegt Boer. Wethouder en wethouder en toekomstig raadslid Alfred Schoenmaker probeerde de Bouwgroep hierin te stimuleren. “Ga gewoon door. De provincie is er positief over, maar er is meer tijd nodig.”

Trap veld

Dan is er het initiatief in Wapserveen, waar een duidelijke locatiekeuze is, namelijk het trappenveld naast het dorpshuis van Wiekslag. Een groep van zes personen staat nu aan het begin van een CPO. “Wij gaan met subsidie ​​aan de slag en scherpen het plan aan”, aldus Jan van Malestein.

Inmiddels hebben de Wapserveren de starterswoningen in Vledder bezocht. “De starters komen van boerderijen en hadden het idee van een groot huis op een perceel van 500 vierkante meter. Het vergde enige aanpassing om te kijken naar de mogelijkheden die de starterswoning heeft”, aldus Van Malestein. Kun jij in een huis van 70 vierkante meter wonen en komen de muren niet op je af? Deze vragen stonden centraal tijdens het bezoek aan Vledder en het resultaat in Vledder stelde de starters gerust. Het is mogelijk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *