Mees Hoedemakers: van middenvelder bij SC Cambuur naar ‘klusjesman’ bij succesvol NEC. ‘Mijn ontwikkeling stond in mijn laatste jaar bij Cambuur een beetje stil’

[ad_1]

Mees Hoedemakers weet niet wat hij meemaakt bij zijn nieuwe club NEC. Zondag schoot de oud-speler van Cambuur de Nijmeegse ploeg naar een historische overwinning op rivaal Vitesse, over twee weken wacht de bekerfinale tegen Feyenoord.

Mees Hoedemakers beleeft de mooiste weken uit zijn carrière. Het is geen partij voor de Zaanse middenvelder van NEC. Zondagmiddag stond het plein voor het Goffertstadion vol. Honderden fans zongen de NEC-selectie toe. “Waanzin en chaos”, zegt Hoedemakers over de komst van de bus en de ontvangst door de supporters na de overwinning op Vitesse.

Hij speelde daarin een belangrijke rol, want hij bezorgde NEC de voorsprong in de Gelredome (0-1), waarna het 0-3 werd. “Het was twaalf jaar geleden dat NEC won in Arnhem. Er was dus veel opluchting in de kleedkamer, gewoon een euforisch gevoel”, aldus Hoedemakers.

“We schrijven geschiedenis, we doen het heel goed als team. Elke week opnieuw. Vorige week wonnen we van PSV, nu verslaan we hier Vitesse, het is bijna onwerkelijk, zo goed als wij dat doen. Een fantastisch gevoel, heel trots.”

Hoedemakers (26) speelt sinds afgelopen zomer voor NEC. Daarvoor stond hij vier jaar onder contract bij SC Cambuur, dat hem overnam van AZ, de club uit zijn jeugd. Hij slaagde er net niet in om door te breken in Alkmaar.

Vier jaar SC Cambuur

Om zich verder te ontwikkelen liet Hoedemakers zich op 21-jarige leeftijd verhuren aan Cambuur. Een jaar later namen de Leeuwarders hem definitief over. Hij heeft mooie jaren gehad, waaronder promotie naar de Premier League in 2021. “Eigenlijk een jaar te laat. In 2020, de coronatijd, stonden we bovenaan en zouden we gepromoveerd zijn, maar de KNVB besloot niemand te promoveren of te degraderen. Het zou leuk geweest zijn als we toen al naar de Premier League waren gegaan. Dan had ik me misschien sneller naar dit niveau kunnen ontwikkelen.”

Hetzelfde geldt voor een transfer naar FC Utrecht die hij in 2022 misliep. Cambuur wilde hem niet verkopen, Hoedemakers bleef nog een jaartje. “Hierdoor kwam mijn ontwikkeling in mijn laatste jaar bij Cambuur tot stilstand. Ik probeer er in ieder geval niet te veel over na te denken. Ik zit nu bij een prachtige club en het gaat heel goed.”

Olieman

Hoedemakers is bij NEC wat hij was bij Cambuur en Jong AZ: een belangrijke schakel op het middenveld. De verbindingspersoon, de olieman, de klusjesman. Hij is geen voetballer voor tv-samenvattingen, zei hij ooit. Geen man van artistieke acties of hoogtepunten, maar van nuttige passes, de bal binnen de ploeg houden en de aanvallen van de tegenstander onderbreken. Werk dat niet opvalt, maar wel heel leuk is om gedaan te hebben.

Toch veroverde hij niet meteen zijn plek bij NEC. De eerste maanden was hij bankhouder. Trainer Rogier Meijer koos voor een middenveld met Lasse Schöne, Dirk Proper en Magnus Mattsson. “Het zijn goede spelers, dus het is geen schande om op de bank te zitten. Maar het was moeilijk. Het voelt dan alsof je niet verder komt”, zegt Hoedemakers. “Bij Cambuur was ik gewend om wekelijks te spelen. Nu was het voor mij lastig om mezelf te laten zien. Ik ben geen speler die zich laat gelden met wisselspelers. moest als aanvallende middenvelder invallen, dat is niet echt mijn positie.”

Zijn geduld werd uiteindelijk beloond. Hoedemakers kreeg begin december de voorkeur en is sindsdien niet meer uit de basis verdwenen. “Als je meer wedstrijden speelt, voel je je ook vrijer. En binnen het team wordt jouw rol steeds duidelijker. Het voelt nu meer als een goed geoliede machine. Je weet bijna blindelings waar iedereen staat. Dat gevoel heb je niet binnen een dag of een week.”

bekerfinale

NEC speelt zondag 21 april de bekerfinale tegen Feyenoord. Hoedemakers weet al enigszins wat ze kunnen verwachten. “In 2018 zat ik bij AZ op de bank voor de finale tegen Feyenoord. Dat was een unieke ervaring, ook al deed ik er niet aan mee. Ik weet dus wat ik kan verwachten in de aanloop naar de finale en op de dag zelf.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *