Tanken, laden, consumeren, flexwerken, carpoolen en wassen langs N34 bij Dalen. Initiatiefnemer moet wel wachten op Enexis voor aansluiting

[ad_1]

Van der Valk, wellness, een zorghotel; Veel partijen hadden ooit de vrachtwagenparkeerplaats nabij de N34 bij Dalen in de gaten. Het wordt nu een tankstation met een winkel en een carwash.

Dat plan kwam van ontwikkelaar Marthijs Wegdam uit Dalen, die verderop in het dorp aan de Emmerweg het voormalige garagebedrijf Brouwer laat slopen voor de bouw van een tweede appartementencomplex.

Het tankstation (Avia Express) bij die garage is nog steeds in bedrijf. Daar moest dus iets aan gedaan worden. De plek vlak naast de N34, die al jaren niet meer wordt gebruikt, had al die functie. “Ook de gemeente had interesse in een verhuizing naar de vrachtwagenparkeerplaats. Het is een ideale plek, zowel voor het verkeer op de N34 als voor inwoners van het dorp. Het zal een aanwinst zijn voor Dalen”, denkt Wegdam, eigenaar van het parkeerterrein en de omliggende grond.

Paar pompen en luifel

Avia verhuist naar de nieuwe locatie. Volgens Wegdam komt er een tankstation dat helemaal is afgestemd op de toekomst. “De tijd van een paar pompen en een luifel is voorbij. Het gaat straks een beetje lijken op Green Planet langs de A28 (het tankstation dat in 2013 als een vliegende schotel neerdaalde bij Pesse, red.). Ook met een groen boogdak, maar alles is uiteraard kleiner. Naast de traditionele brandstoffen komen er in de toekomst zestien snelladers voor elektrische auto’s en wellicht waterstof.”

Terwijl elektrische rijders moeten wachten, kunnen zij in de winkel die erbij komt een kop koffie drinken en een broodje eten. Er zijn ook mogelijkheden voor flexibel werken.

Carwash

Er zijn ook plannen voor een carwash. Vrachtwagenchauffeurs die nog op de huidige locatie parkeren, kunnen daar binnenkort ook hun vrachtwagen parkeren. En er komt een carpoolplaats. Zonnepanelen en een windturbine moeten het duurzame karakter van het tankstation onderstrepen.

De ingang van het tankstation is via de Burgemeester Fonteinstraat, de toegangsweg van de N34 naar Dalen. Op de plaats van het huidige kruispunt kan een rotonde worden aangelegd.

Voor snelladers afhankelijk van Enexis

Wegdam wil in november beginnen met de bouw van de pompen. Vanaf januari is tanken mogelijk. De vraag blijft wanneer de snelladers zullen functioneren. Enexis gaat de aansluiting al verzorgen, maar door overcapaciteit op het netwerk kan het theoretisch nog jaren duren voordat auto’s kunnen worden opgeladen. “We hopen uiteraard zo snel mogelijk, maar hiervoor zijn we volledig afhankelijk van Enexis.”

Hoewel de bestemming al vaststaat, moeten er nog andere procedures worden doorlopen. Wegdam heeft een extra stuk grond aangekocht tussen het toekomstige tankstation en de woonwijk. Hij wil daar een muur bouwen en groen toevoegen om geen overlast te veroorzaken.

Winkels waren daar ook toegestaan

Om het tankstation te bouwen moest Wegdam het al lang bestaande doel van de parkeerplaats beperken. “Daar mocht veel. Naast horeca en een tankstation zou er ook een klein winkelcentrum gebouwd kunnen worden. Daar wilde de gemeente vanaf. Ik heb daar geen probleem mee.”

Tanken langs de N34

Sinds enkele jaren is het niet meer mogelijk om direct langs de N34 te tanken. In 2019 waren de benzinepompen aan weerszijden van de weg bij Erm gesloten. Beide worden nog steeds vervangen zoals gepland. De provincie is verantwoordelijk voor de concessies. Locatie De Blikken is gegund aan Tamoil. De gemeente Emmen neemt momenteel de vergunningaanvraag in behandeling. Locatie Westerveld is nog niet toegewezen. Liefhebbers kunnen zich binnenkort inschrijven. Het tankstation langs de N34 bij Zuidlaren, dat in 2021 de deuren sloot, keert niet terug.

Over enkele weken start de sloop van garage Brouwer. Daar wordt een soortgelijk complex gebouwd als volgend jaar. Ook met twaalf appartementen, deels huur en deels koop.

Hogere rente

Wegdam wil na de bouwvakantie starten met de bouw. Naar verwachting zal het complex in de zomer van 2025 gereed zijn. De prijzen liggen tussen de 279.000 euro (70 vierkante meter) en 3 ton. “De twaalf van het eerste complex waren binnen no-time weg, maar ik denk niet dat er nu een storm komt. De hogere rente maakt mensen voorzichtiger.” De verkoop start deze week.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *