Veel kritiek op nieuw bruggenplan voor Pekela uit ‘de hoge hoed’: ‘We gaan toch niet onze kinderen met deze problemen opzadelen?”

[ad_1]

Een nieuw plan voor de aanpak van de brugproblemen in Pekela kreeg dinsdagavond veel kritiek van de gemeenteraad.

Voor de nieuwe plannen is 4,5 ton extra nodig, een bijna verdubbeling van het geld dat de gemeente in 2021 vrijmaakte. En wat was destijds de bottom line? Met dat geld moesten zoveel mogelijk van de 34 bruggen over het kanaal dat door de Pekelas loopt vervangen worden. Bruggen zijn zo slecht dat ze niet meer open zijn voor boten.

Het nieuwe plan gaat uit van de vervanging van zes bruggen en de renovatie van een twintigtal andere bruggen. Dat laatste kan zo’n dertig jaar meegaan, verwachten het college van burgemeester en wethouders in de gemeente.

‘Dezelfde valkuil als een halve eeuw geleden’

Maar voor de vervanging van de volgens het nieuwe plan te renoveren bruggen is na dertig jaar geen geld meer beschikbaar. Wethouder Arthur van Dooren (PVV) maakt zich daar zorgen over. “We trappen in dezelfde valkuil als vijftig jaar geleden.” De huidige bruggen zijn toen gebouwd, maar er was geen onderhoudsplan of geld, waardoor veel bruggen nu kapot zijn. “Met dit plan betekent het dat we over dertig jaar nog zes bruggen hebben.”

Eddie Jonker (CDA) vindt het nieuwe plan ‘out of the box’ en is het met Van Dooren eens. “Is het een goed idee om geen spaarvarkentje aan te leggen?” Lex Kupers (Lijst Kupers) gaat nog een stap verder: “Je zadelt onze kinderen en achterkleinkinderen op met het probleem.”

Maar volgens het college voldoet het oude plan simpelweg niet aan de wensen van Pekelders, die fel tegen het verdwijnen van bruggen zijn. Kortom, veel bruggen zouden verdwijnen.

Op zoek naar extra geld

Wethouder Reiny Kuiper denkt ook niet dat de huidige situatie zich met het nieuwe plan over dertig jaar zal herhalen. Er zullen nog meer keuringen plaatsvinden en van het jaarlijks gereserveerde onderhoudsgeld kan er nog wat overblijven om een ​​nieuwe aan te schaffen als een brug klaar is.

Volgens de gemeente is er ook extra geld gezocht en zijn er veel zaadjes geplant. Kuiper: “Dat hadden we niet opgeschreven als we er als raad niet achter stonden.” Daar is een man en een plan voor, zegt de raad.

Maar het neemt de zorgen over de verre toekomst bij raadsleden niet weg. Het is goed dat er naar geld wordt gezocht, maar waar moet dat vandaan komen? Ze willen het weten. En er blijven zorgen over de toekomst van de te renoveren bruggen.

PVV’er Van Dooren “Ik kan mijn raamkozijn zes keer schilderen, maar op een gegeven moment is het verrot en moet het vervangen worden. Deze raad geeft iets heel duidelijk aan: zeven facties zeggen: maak een voorbehoud.” Maar daar is eigenlijk geen geld voor, stelt de gemeente. Een besluit volgt later.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *