Goed nieuws: steeds minder plastic in stormvogels (en dus in de Noordzee) | Binnenland



Goed nieuws voor de Noordzee: uit jarenlang onderzoek van Wageningen Marine Research (WMR) blijkt dat de hoeveelheid plastic in de magen van stormvogels steeds verder afneemt. “De maag van de vogel is een mooie weerspiegeling van wat er op het water te vinden is.”

Het onderzoek loopt sinds 2002. Langs de Nederlandse kust worden dode stormvogels verzameld en de gegevens worden gebruikt voor onderzoek naar de plasticinname van de vogels. Sinds 2002 is er sprake van een duidelijke daling. Dat eerste jaar bleek de gemiddelde vogel 0,50 gram te hebben ingeslikt. Twintig jaar later, in 2022, werden 66 stormvogels onderzocht, waarvan 94 procent plastic in de maag had, gemiddeld 0,29 gram per vogel.

Ondanks de gestage daling sinds 2002 is er de afgelopen vijf jaar ook sprake van een lichte toename van het aantal plasticdeeltjes dat bij vogels wordt aangetroffen. “Dit hoeft niets te betekenen”, zegt onderzoeker Susanne Kühn (WMR). “Een oorzaak is nog niet gevonden. Voorlopig spreken we nog van een geleidelijke daling sinds 2002.”

Waarom doet u specifiek onderzoek naar de stormvogel?

“De soort is uitermate geschikt voor dergelijk onderzoek. Als een soort boodschap in een fles vertelt het beestje ons wat er op zee gebeurt. In de maag van de vogel zien we hoeveel plastic er in zit. De stormvogel is een echte zeevogel en doet dat ook komen niet aan land. Meeuwen pikken bijvoorbeeld wel eens iets op het strand of bij de frituur. De stormvogel is dan ook een goede representatie van de Noordzee.”

Als de stormvogel het beter doet, doen de andere zeedieren het dan ook beter?

“De stormvogels zijn de enige met zo’n lange datareeks. Andere onderzoeken bij andere soorten bestrijken veel kortere tijdsperioden, dus daar kunnen we nog niets over zeggen. Er worden steeds meer dieren aangetroffen met plastic in hun maag. Dit is vooral heeft te maken met de zoektocht ernaar. We zoeken steeds meer, dus we zullen het vinden.”

Wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat de cijfers nog beter worden?

“Heel simpel: gooi gewoon minder weg! Konten mogen niet op de grond vallen en snoeppapiertjes moeten in de afvalbak worden gegooid. Je kunt de plasticreductie vanaf elk niveau aanpakken. Supermarkten kunnen bijvoorbeeld iets aan hun plastic verpakkingen doen. Ze kiezen voor plastic dat honderden jaren mee kan voor een product dat maar een kwartiertje gebruikt wordt. Producten die niet van plastic mogen zijn, kunnen wij vervangen door een ander materiaal of alternatief. Moet die ene paprika per stuk in plastic verpakt worden? Het kan altijd anders zijn.”

“Mensen ruimen steeds meer op en er komen steeds meer regels rondom het milieu. Dit verklaart ook de afname van plastic in de magen van de stormvogels. Onze jaarlijkse plasticproductie blijft stijgen, maar de vervuiling neemt af. Dat is een succes. Afval in ons milieu laten rondslingeren is niet gepast. Het is belangrijk dat de stranden schoner worden. Als we het vuil opvangen, komt er minder in het water terecht. We zijn op de goede weg, maar we moeten doorgaan.”

Volgens WMR geeft de huidige voorspelling aan dat in 2074 slechts 10 procent van de stormvogels meer dan 0,1 gram plastic in hun maag zal hebben.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *