Gesneuveld bij NSC? Pieter Omtzigt legt de lat nu eenmaal hoog



Henri Kruithof, voormalig Kamerjournalist, voormalig woordvoerder van de VVD en momenteel zelfstandig communicatieadviseur, zag met verbazing hoe Hein Pieper Nieuw Sociaal Contract (NSC) verliet.

Pieper had een glansrijke bestuurlijke carrière achter de rug voordat hij samen met Pieter Omtzigt de nieuwe politieke partij NSC oprichtte. Pieper was partijvoorzitter. Tot afgelopen weekend. Toen werd de voormalige Dijkgraaf ingehaald door wat de NSC een ‘klacht over een opgelost arbeidsconflict van zo’n twintig jaar geleden’ noemt. Pieper wilde niet wachten op verder onderzoek naar dat conflict en vertrok.

“Iemand heeft twintig jaar geleden een fout gemaakt en de hele zaak was afgehandeld; Dan is het toch voorbij?”, zegt Kruithof. “Dan verdient iemand een tweede kans.” Maar Pieter Omtzigt legt de lat hoog, heel hoog bij NSC, vervolgt Kruithof: “Dat gaat hij niet volhouden, het gaat toch een keer mis.”

Het ‘opgeloste arbeidsconflict’ zou zijn ontstaan ​​nadat Pieper door een van zijn medewerkers werd geconfronteerd met het kijken naar porno op een bedrijfscomputer. Vervolgens raakte de werknemer door een reorganisatie zijn baan kwijt.

Laat zien dat je dingen anders gaat doen

Politicoloog en publicist Julia Wouters wijst erop dat Omtzigt een ‘zeer schaarse hulpbron’ in de politiek belichaamt. “Mensen vertrouwen hem, denken dat hij integer is en denken dat ze met hem een ​​ander beleid zullen voeren. Dan moet je als partij meteen laten zien dat je het anders gaat doen.”

Wouters was in het verleden politiek adviseur van Lodewijk Asscher, ook toen hij PvdA-leider was. Ze vindt dat Pieper de kwestie vooral aan zichzelf te danken heeft: hij had meer zelfinzicht moeten tonen, te weinig gevoeligheid en aandacht voor mogelijke risico’s uit zijn verleden en had de kwestie gewoon moeten melden toen hij als partijvoorzitter in beeld kwam. van NSC.

“Juist omdat het bij een partijvoorzitter om het personeel van de partij gaat”, redeneert Wouters. “Je moet echt open zijn over wat je in het verleden verkeerd hebt gedaan, hoe je daarmee om bent gegaan en wat je ervan hebt geleerd.” Het is zeker niet zo dat in de politiek iedere fout aan jou wordt toegeschreven, vervolgt de voormalig PvdA-adviseur. “Maar zeker voor iemand als Omtzigt is elke fout een fout niet gaan. Dat maakt hem ook uniek.”

De woorden die je kiest zijn erg belangrijk

Daarom vindt Wouters het begrijpelijk, zegt ze, dat het snel voorbij was met communicatiespecialist Onno Aerden, die al na een paar uur moest opstappen als woordvoerder van Omtzigt. Er was een oude tweet uit Aerden opgedoken waarin hij de BBB ‘een tumor’ noemde.

Wouters: “Woordvoerderschap gaat over welke woorden je kiest. Dat is heel precies. Voor een andere partij zou zo’n tweet waarschijnlijk geen probleem zijn, maar voor Omtzigt wel.” Henri Kruithof deelt die mening. “De tweet was recent en erg ongemakkelijk. Dat maakt Aerden niet per se ongeschikt als woordvoerder, maar dit speelt ook een rol: je wordt woordvoerder van Omtzigt.”

Beiden hebben minder begrip voor de manier waarop voormalig RTL-columnist Yesim Candan op plek 11 op de kieslijst van D66 terecht is gekomen. Candan schreef eerder pittige columns over D66, waarin hij toenmalig partijleider Sigrid Kaag een ‘heks’ noemde. “Dat gaat een morele lijn te ver”, zegt Wouters. Candan had ook gesprekken gevoerd met Forum voor Democratie en het CDA over een mogelijke politieke rol. Kruithof: “Candan dronk koffie op Forum terwijl we niet wisten hoe gek dat feest zou worden.” Ik denk niet dat het zo’n probleem is. Maar D66 had haar columns iets beter kunnen lezen.”

Wouters wijst vooral op Candan zelf. “Als je Forum niet één keer maar meerdere keren hebt gesproken, moet je echt een goed verhaal hebben. Er zitten lichtjaren tussen FvD en D66. Kiezers kunnen om onredelijke redenen van partij wisselen, maar een politicus moet op zijn minst een ideologische basis hebben.”

Lees ook:

Voorzitter van de partij van Omtzigt treedt af na berichten over machtsmisbruik

Volgens het NSC-bestuur heeft partijvoorzitter Hein Pieper besloten af ​​te treden na een melding van machtsmisbruik. Het is de tweede keer in korte tijd dat de nieuwe partij van Pieter Omtzigt met ‘oude’ rompslomp wordt geconfronteerd.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *