Subsidie op elektrische auto wordt toch niet verlaagd nu verkoop EV’s tegenvalt | AutoDe subsidie ​​voor nieuwe elektrische auto’s zou in 2024 met 400 euro dalen, maar dat is geschrapt. Wie volgend jaar als particulier een nieuwe EV koopt, kan net als dit jaar rekenen op een vergoeding van 2.950 euro.

Dat blijkt uit documenten die staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd over de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren, kortweg SEPP. De subsidie ​​op nieuwe elektrische auto’s zou in 2024 worden verlaagd naar 2.550 euro, maar blijft nu op 2.950 euro per auto. Dit betekent dat de oorspronkelijke in 2020 voorgestelde uitfaseringssnelheid behouden blijft in plaats van de later voorgestelde ‘versnelde uitfasering’.

De vraag naar elektrische voertuigen neemt af

Onlangs werd bekend dat het enthousiasme voor de subsidie ​​– en dus blijkbaar voor een nieuwe EV onder particulieren – tegenvalt. Dit past in een bredere trend van afnemende vraag naar elektrische auto’s, zowel in Nederland als in Europa. Begin oktober was de subsidiepot voor nieuwe elektrische auto’s nog ruim voor de helft gevuld.

De pot voor gebruikte EV’s, waar SEPP ook op van toepassing is, gaat een stuk sneller: een paar dagen geleden was daar nog maar 20 procent van over. Voor een gebruikte EV komt de particuliere koper onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor 2.000 euro. In 2024 blijft dit het geval, maar in dit geval veranderen de oorspronkelijke plannen niet.

‘Budget niet overschreden’

Dat de vraag naar EV’s tegenvalt, is precies de reden dat de subsidie ​​niet wordt verlaagd. Er is simpelweg niet genoeg vraag naar EV’s en aangezien het doel van SEPP juist is om de verkoop van elektrische auto’s te stimuleren, is het niet meer dan logisch dat hier gehoor aan wordt gegeven.

Deze stap kan worden uitgevoerd volgens Autoweek worden als ‘budgetneutraal’ beschouwd. Aan het SEPP is een jaarlijkse begroting gekoppeld en vanwege de tegenvallende vraag naar EV’s wordt die begroting dit jaar niet opgesteld. De verwachting is dat dit ook bij een hoger subsidiebedrag niet zal veranderen, vooral omdat het resterende bedrag van dit jaar wordt doorgeschoven naar volgend jaar.

Opmerking vindt u onderaan dit artikel. Alleen opmerkingen voorzien van een voor-en achternaam zijn geplaatst. Dat doen we omdat we een debat willen met mensen die staan ​​voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam aan verbinden. Iedereen die zijn naam nog moet invoeren, kan dit doen door rechtsboven op onze site op ‘Inloggen’ te klikken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *