Amerikaanse vader reist zoon achterna naar Nederland voor piepklein concert: ‘Heb alles gefilmd!’ | Show

[ad_1]

progkrachtVoor het eerst in je leven 6.000 kilometer vliegen om je muzikale zoon zijn eerste festival te zien spelen, en dat voor slechts een paar honderd mensen. Een Amerikaanse vader (66) kreeg vrijdagavond op het Limburgse metalfestival ProgPower een staande ovatie voor het onvoorwaardelijk steunen van zijn eerstgeboren kind. “Die man daar in het publiek, dat is mijn vader!”

Zijn eerste glimlach, zijn eerste woord, het moment dat hij voor het eerst loopt of wanneer je hem voor het eerst van school haalt. Voor iedere ouder zijn deze ‘kleine’ momenten bijna net zo mooi als de grote mijlpalen in het leven. De 66-jarige Frank Sacramone uit Connecticut heeft na vrijdag zo’n onvergetelijke ervaring opgedaan. De muzikale doorbraak van zijn zoon van dichtbij meemaken: hiervan had hij nooit durven dromen. “Ik vind dit zo geweldig”, zegt hij na de show. Er staan ​​tranen in zijn ogen. “Je kunt je niet voorstellen hoe het voelt om mijn zoon in onze huiskamer de eerste noten te zien spelen en dat vervolgens tot zoiets te laten leiden. Een complete show. Op ProgPower! Oh man, in Nederland! Voor iedereen die die hard muziekliefhebbers hier. Het is fantastisch!”

De naam is belangrijk voor het grote publiek Aardzijde doet geen belletje rinkelen, maar in de wereld van de progressieve rock staan ​​ze – vooral in de Verenigde Staten – bekend als een van de grootste aanstormende talenten. Ze maken – zoals ze het zelf noemen – ‘orkestrale, filmische rock’. Earthside zit officieel zonder zanger, maar huurt ervaren artiesten in om de zang te verzorgen voor hun meeslepende, ingewikkelde stukken. Sacramone’s zoon, Frank Sacramone jr., staat achter de toetsen en speelt met evenveel vuur en passie alsof hij in een uitverkochte Johan Cruijf Arena staat. “Nee, hij staat geen moment stil”, lacht zijn vader. “Die energie krijgt hij van zijn moeder Lisa, niet van mij. Schrijf dat op!”


Toen we hoorden dat Frank op dit festival zou spelen, waren we heel blij. ProgPower is echt een begrip!

Frank Sacramenone

‘ProgPower is een begrip’

Sacramone Jr. staat dus niet voor tienduizenden mensen in de grote stad Amsterdam, maar voor slechts een paar honderd mensen in een klein Limburgs dorp. ProgPower Hoewel het een klein festival is, is het een begrip in binnen- en buitenland. Het is de crème de la crème voor fans van progressieve metal en symfonische rock. Bands die in Nederland zelden optreden komen hier. Die de reis naar het pittoreske Baarlo vooral maken omdat ze weten dat hun muziek hier gewaardeerd wordt, en omdat ProgPower een springplank kan bieden voor je verdere carrière. “Toen we hoorden dat Frank op dit festival zou spelen, waren we heel blij. ProgPower is echt een begrip!” zegt de vader trots.

Niemand zal ontkennen dat het voor zijn zoon een onvergetelijke avond is. De toetsenist staat geen moment stil tijdens de show, zwaait met zijn armen alsof hij een verkeersagent is, zingt alle zang hardop en doet vaak een ‘gitaarsolo’ met de andere gitaristen met zijn draagbare keyboard. Vader Frank kijkt het allemaal met een grote grijns aan en is ‘ongelooflijk trots’ op zijn ‘grote jongen’. “Frank en de jongens zijn altijd enorm gepassioneerd geweest als het om muziek gaat. Muziek is de reden waarom Franks hart klopt, en dat wil hij delen met de fans. Hij wil een boodschap overbrengen en hij wil dat de fans een ervaring beleven. Een Earthside-concert is niet alleen een luistersessie.”

Angst voor corona

Niet alleen mijn zoon, maar ook Frank senior is een opvallende verschijning in de Sjitwa concertzaal. Hij is een van de weinigen die nog een mondkapje draagt, uit angst om corona op te lopen en het risico zijn zoon te besmetten en daarmee de Europese tournee in gevaar te brengen. “Wij nemen geen enkel risico”, zegt hij resoluut. Toch valt hij vooral op doordat hij tijdens het uur durende concert geen moment zijn telefoon liet liggen. Voor het filmen, dus. “Ik heb eigenlijk alles opgenomen. We hebben veel vrienden en fans in Amerika die hier vanavond niet kunnen zijn. Ik wil ze de kans geven om een ​​deel van deze ervaring te delen als we weer thuis zijn.”

Tegen het einde van de show is Sacramone verrast als zijn zoon uit het niets iets zegt en zijn vader in het zonnetje zet omdat hij speciaal voor hem de reis naar Nederland wilde maken. “Die man daar in het publiek, dat is mijn vader”, riep zoon Frank, waardoor het hele publiek juichte en klapte. “Dat kwam als een complete verrassing”, lacht de vader. “Ik denk dat hij vooral blij voor mij is dat we hier zijn, omdat het mijn allereerste keer in Europa is. Ik denk niet dat hij ooit gedroomd heeft dat ik hem ooit zou volgen. En toch zijn we hier nu. Het is een onvergetelijke avond.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *