Wie is Mohammed Deif, de leider van de militaire tak van Hamas?

[ad_1]

Maar Mohammed Deif, leider van de militaire tak van Hamas, zal niet gemakkelijk worden afgezet. Toen de vredesbesprekingen tussen Israël en Hamas mislukten, probeerde Israël de strijder voor de zesde keer te doden, dit keer door zijn huis in Gaza te bombarderen.

Zijn vrouw en zeven maanden oude zoon stierven. Maar Deif was niet thuis. Hij is nooit thuis. Hij heeft zich voortdurend verborgen gehouden, vooral sinds hij in 2002 hoofd werd van de gewapende tak van Hamas, de Al-Kassam-brigades – berucht om hun raketten.

Israël beschouwt hem als het brein achter de onlangs verwoeste Hamas-tunnels, die van Gaza naar Israël liepen. Deif zou ook verantwoordelijk zijn voor de dood van tientallen Israëli’s die jaren geleden omkwamen bij Palestijnse zelfmoordaanslagen.

Deif is een mysterieuze figuur. Hij moet bijna vijftig jaar oud zijn. Alleen degenen die dicht bij hem staan, weten waar hij verblijft of hoe hij eruit ziet. Er zijn een paar vage kiekjes van hem, maar de laatste dateert van twintig jaar geleden. Hij werd geboren in het Gazaanse vluchtelingenkamp van Khan Joenis, in een arm gezin. Zijn vader moedigde hem aan om naar de universiteit in Gaza-stad te gaan. Daar studeerde hij biologie, scheikunde en natuurkunde. Ook speelde hij enthousiast in komedies.

‘Man met de negen levens’

Tijdens de eerste Palestijnse opstand, die in 1987 begon, sloot Deif zich aan bij Hamas. Daar maakte hij snel carrière. Zijn invloed binnen de organisatie is naar verluidt groot, ook bij beslissingen over de vraag of Hamas met Israël moet onderhandelen. Hij wordt wel eens de ‘man met negen levens’ genoemd. Als je die bijnaam letterlijk mag nemen, heeft Deif er nog drie te gaan. Israël ziet hem als het brein achter de Hamas-tunnels en achter eerdere zelfmoordaanslagen op Israëlische burgers.

Lees alles over de raketaanvallen van Hamas op doelen in Israël in ons liveblog.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *