Sensationeel: Sifan Hassan loopt in tweede tijd ooit naar marathonzege in Chicago | Andere sporten


Met filmpjeSifan Hassan heeft ook op sensationele wijze haar tweede marathon ooit gewonnen. In Chicago kwam de 30-jarige Nederlandse solo over de streep in een tijd van 2:13.44. Hassan liep ruim onder het geplande wereldrecord, maar kwam uiteindelijk iets minder dan twee minuten tekort.

Hassan, die haar grootste successen op de atletiekbaan op de 1.500 en 5.000 meter vierde, maakte afgelopen april een indrukwekkend debuut op de 42 kilometer en 195 meter marathon. Vervolgens maakte ze een verrassende verschijning op het zwaar bezette veld in Londen wees de eerste die over de finish komt en ze verbrijzelde het Nederlandse record.

Hassan wilde dat trucje een half jaar later herhalen in de Verenigde Staten. Ze sloot zich meteen aan bij de beste vrouwen en nestelde zich al snel in de uitgedunde kopgroep. Ze maakte haar woorden van voor de start dus waar. “Ik wil in de voorste groep zitten. Volg gewoon en kijk wat er gebeurt. Misschien heb ik een kans om te winnen en misschien ook niet. We zullen zien,’ zei ze.

Hassan en Chepngetich springen weg

Met nog ongeveer dertig kilometer te gaan waren Hassan en Ruth Chepngetich – de winnaar van de afgelopen twee marathons in Chicago – vertrokken. De twee hadden een behoorlijk tempo neergezet, want op dat moment liepen ze onder het wereldrecordschema (2:11.53). Die tijd werd twee weken geleden in Berlijn gelopen door Tigst Assefa.

Halverwege moet Hassan haar concurrente uit Kenia laten gaan, met de nadruk op even. In een mum van tijd had ze het gat weer gedicht en met nog 14 kilometer te gaan ging ze zelfs nog een stapje verder. Chepngetich hield een voorsprong van ongeveer tien seconden over.


Die voorsprong werd in de laatste tien kilometer van de race alleen maar groter en groter. Hassan bleef met zoveel mogelijk ontspanning rennen en eindigde uiteindelijk met een voorsprong van ruim een ​​minuut op Chepngetich. Haar tijd bleek net niet genoeg om het wereldrecord te verbreken. Hassan’s 2:13.44 is de tweede snelste tijd ooit door een vrouw op de marathon gelopen.

Wereldrecord voor mannen

Kelvin Kiptum kwam in Chicago als eerste over de streep bij de mannen en dat deed hij in een wereldrecord: 2:00.35. Hij kwam daarmee onder de 2:01.09 die de Keniaanse hardloper Eliud Kipchoge vorig jaar liep in de Marathon van Berlijn.

Kiptum liep lang mee met zijn landgenoot Daniel Mateiko, maar na ruim 30 kilometer besloot Kiptum te versnellen. Op dat moment leek het wereldrecord nog onhaalbaar, maar de 23-jarige Keniaan pushte in de slotfase zo hard dat hij na 35 kilometer opeens onder het schema van Kipchoge zat. Hij is de eerste atleet die onder de 2:01 uur loopt.

Dat Kiptum dit jaar hard kon lopen had hij al laten zien in de marathon van Londen. Hij won die in 2.01.25, de tweede snelste tijd ooit gelopen. Kipchoge won twee weken geleden voor de vijfde keer de Marathon van Berlijn in 2:02.42.

Beluister hier alle afleveringen van onze hardloop- en atletiekpodcast De PacerBekijk hier al onze sportvideo’s

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *