Rutte: ‘Burgemeesters zullen ingrijpen bij pro-Hamas-demonstraties’Aftredend premier Rutte vertrouwt erop dat burgemeesters zullen ingrijpen bij pro-Hamas-demonstraties. Dat laat hij dinsdag aan de Tweede Kamer weten. Rutte stelt dat Palestijnen het recht hebben om in Nederland te demonstreren, maar dat antisemitische leuzen en pro-Hamas-uitspraken ‘onaanvaardbaar’ zijn.

Rutte reageerde dinsdag in de Tweede Kamer op vragen over de Palestijnse demonstraties. Zo is er komende zondag in Amsterdam een ​​grote pro-Palestijnse mars aangekondigd. De organisatie wil dat het eindigt in de oude Joodse wijk waar in de Tweede Wereldoorlog de eerste invallen plaatsvonden. “Volgens onze grondwet mag dit, maar er bestaat ook zoiets als een hart hebben”, klaagt CU-leider Bikker over de mars. “Doe dat daar niet”, roept Bikker. Rutte wijst erop dat de Amsterdamse burgemeester Halsema erover praat, maar dat hij ‘volledig begrijpt wat mevrouw Bikker zegt’.

‘Volledig gerechtvaardigd’

Volgens de premier is het ‘volledig gerechtvaardigd’ als ‘vreedzame Palestijnen hun zorgen over de Palestijnen daar willen uiten’. “Dat hoort bij het recht om te demonstreren.”

Maar Rutte stelt wel dat antisemitische leuzen of steunbetuigingen aan Hamas niet zijn toegestaan. “Ik veroordeel elke vorm van antisemitisme, zelfs als deze tot uiting komt in demonstraties. De burgemeesters en ik zijn het niet altijd met elkaar eens, maar op dit punt zitten we volledig op één lijn: namelijk dat het onaanvaardbaar is als steun voor Hamas wordt uitgesproken of antisemitische leuzen worden gescandeerd. Ik vertrouw erop dat onze burgemeesters dan actie zullen ondernemen.”

‘Afschuwelijk’

CDA-Kamerlid Boswijk noemt het ‘walgelijk’ dat er ‘mensen zijn die feestend en toeterend met een Palestijnse vlag door de straten rijden’. Ook andere Kamerleden spreken hun afkeuring hierover uit.

In de Tweede Kamer herhaalde Rutte dat Israël het volste recht heeft zich te verdedigen tegen de terreur van Hamas. “Deze aanval heeft alleen maar slachtoffers. Onschuldige Israëlische burgers en onschuldige Palestijnse burgers”, zei de premier. “In de chaos van vandaag is het moeilijk voor te stellen en ver weg, maar uiteindelijk is duurzame vrede en veiligheid voor Israëliërs en Palestijnen de enige denkbare weg voor de langere termijn.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *