Een ‘oase midden in een woonwijk’: de Le Roy Tuin in Heerenveen wint de Steenbreek Trofee

[ad_1]

Tuin Le Roy in Heerenveen is één van de winnaars van de Steenbreek Trofee, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een innovatief en inspirerend initiatief dat bijdraagt ​​aan biodiversiteit, klimaatadaptatie en een gezonde leefomgeving.

De Le Roy Garden is een ecokathedraal waar mensen, planten en dieren samenwerken. De tuin in Heerenveen bestaat 57 jaar en is volgens de jury van de Steenbreek Trofee ‘uitgegroeid tot een groene oase midden in een woonwijk, dankzij de jarenlange inzet van buurtbewoners en vrijwilligers’.

Indrukwekkend

De jury zegt dat de Le Roy Garden unaniem tot winnaar is gekozen. De ecokathedraal wordt onder meer geroemd om de aanwezigheid van eetbare planten en fruitbomen, maar ook als plek waar het in de zomer prettig vertoeven is. ‘De bijna filosofische ideeën van de kathedraal waren indrukwekkend’, aldus de jury over de Le Roy-tuin.

Naast de ecokathedraal in Heerenveen is ook de Tuin van de Afrikaanderwijk in Rotterdam tot winnaar uitgeroepen. Volgens de jury is de Rotterdamse tuin, waar bewoners van de buurt vrij toegang toe hebben, getransformeerd van ‘een stukje niemandsland naar iemands land’ waar bewoners ‘ontzettend trots op zijn’.

Zes jaar geleden, in 2017, was Leeuwarden een van de winnaars van de Steenbreek Trofee, vanwege de acties die destijds werden gehouden in het kader van Operatie Steenbreek.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *