Fractievoorzitter Charda Kuipers van GrienLinks oneens met Lutz Jacobi: ‘Kritiek op linkse samenwerking is voorbarig’

[ad_1]

Lutz Jacobi is te voorbarig in haar kritiek op de linkse samenwerking tussen GroenLinks en de PvdA. Dat is de mening van groepsleider Charda Kuipers van GrienLinks in de Friese Staten.

Jacobi, woonachtig in Wergea en oud-Kamerlid en hoofdbestuurslid van de PvdA, schreef afgelopen weekend in een gepeperde brief dat de PvdA moet nadenken over de linkse samenwerking. Volgens haar is dit ondanks de winst van acht zetels een doodlopende weg en een fiasco. ‘GL-PvdA heeft links niet groter gemaakt. We konden groeien door andere linkse partijen droog te eten. Per saldo verloor het linkse kamp maar liefst achttien zetels. We zijn kleiner dan ooit.’

Deukje in pakje boter

Jacobi constateert dat de nieuwe combinatie nog geen deuk heeft gemaakt in buurten met veel mensen met een laag inkomen. “En dat zou aan GroenLinks liggen, want wij zijn een partij voor hoger opgeleiden. Die conclusie vind ik echt niet terecht”, legt Kuipers uit. “De PvdA zelf kan haar oude achterban immers al lang niet meer vasthouden. Dat zie je niet alleen in Nederland, maar ook elders in Europa.”

Complexe vraagstukken

Hoe gebeurde dit? “Een lastige vraag”, vervolgt Kuipers. “We zullen beter moeten communiceren dat we inderdaad opkomen voor lagere inkomensgroepen. Maar we leven in een wereld met complexe vraagstukken. Oplossingen zijn vaak niet eenvoudig. Het is veel te gemakkelijk, zoals de PVV doet, om enkele zondebokken aan te wijzen en dat is alles.” “We moeten volhouden, we zijn de tweede partij in Nederland geworden. Ik ben in ieder geval overtuigd van ons verhaal. Dat neemt uiteraard niet weg dat we kritisch naar onszelf moeten blijven kijken.”

Migrerende werknemers

Voorzitter Roelof Veldhuis van de PvdA-regio Fryslân is het deels met Kuipers eens. Linkse samenwerking moet een kans krijgen. Maar hij denkt ook dat de brief van Lutz Jacobi stof tot nadenken geeft. ‘Ik denk dat we duidelijker moeten maken dat het grote aantal arbeidsmigranten ons ook zorgen baart. Je kunt je afvragen of we ons in Nederland moeten vasthouden aan industrieën waar bijna geen Nederlanders meer werken. Denk aan de slachthuizen, denk aan de distributiecentra. ”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *