Tweede Kamer wil dat minister Piet Adema vrijdag alsnog tegen gebruik glyfosaat stemt

[ad_1]

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat demissionair minister Piet Adema vrijdag tegen het gebruik van glyfosaat in Europa stemt.

Tjeerd de Groot van D66 had hiervoor een motie ingediend, waarover donderdag werd gestemd. Vrijdag stemmen de EU-landen over de vraag of ze glyfosaat weer voor een periode van tien jaar in de unie mogen toelaten.

De Kamer droeg Adema eerder dit jaar op om hiertegen te stemmen. De minister van Landbouw maakte woensdag bekend een neutraal standpunt in te nemen en niet te gaan stemmen.

Onder meer D66 en GroenLinks waren daar boos over. De motie van De Groot om vrijdag tegen uitbreiding van het gebruik van het bestrijdingsmiddel te stemmen, kreeg donderdag opnieuw een meerderheid van stemmen.

Gezondheid

Er zijn veel zorgen over de gezondheidsrisico’s van onkruidverdelgers. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bestempelde het medicijn een paar jaar geleden al als waarschijnlijk kankerverwekkend. Daarnaast zijn er veel zorgen over de mogelijke relatie tussen glyfosaat en de ziekte van Parkinson.

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) bestempelde het medicijn als veilig. Critici wijzen er echter op dat niet alle relevante onderzoeken zijn meegenomen en er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de mogelijke schadelijke effecten op de hersenen (neurotoxiciteit). Op basis van het voorzorgsbeginsel zijn zij daarom tegen herautorisatie van het medicijn.

Duitsland, Kroatië en Malta zullen waarschijnlijk tegen het opnieuw toestaan ​​van glyfosaat stemmen. Frankrijk en Slovenië onthouden zich van stemming, zoals ook Adema van plan was.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *