‘Dodelijk’ effectieve broers Van Loon bezorgen SC Boornbergum ’80 een vliegende start: ‘Dit was het moment’

[ad_1]

SC Boornbergum ’80 kent een vliegende start als debutant in de vierde divisie van het zaterdagvoetbal. De groen-zwarten pakten in de eerste drie rondes alle buit. De sterke seizoensopening is mede te danken aan de broers Lesley en Mitchell van Loon. De twee nieuwkomers scoren en laten anderen scoren.

Uit de statistieken blijkt duidelijk het aandeel van de gebroeders Van Loon in de bliksemstart. Van de tien doelpunten die SC Boornbergum ’80 scoorde, was Lesley (26) verantwoordelijk voor vijf. Ook liet hij een medespeler tweemaal scoren. De 23-jarige Mitchell was goed voor twee doelpunten en vijf assists. Met vijf doelpunten is Lesley niet alleen topscorer van de club, maar ook de meest trefzekere aanvaller in de vierde divisie C.

De thuiswedstrijd tegen Noordbergum van afgelopen zaterdag was precies één minuut oud en Mitchell schoot al scherp. Het vroege doelpunt wordt echter afgelast. De centrumspits zou buitenspel hebben gestaan. Mitchell trekt achteraf willens en wetens zijn wenkbrauwen op. Hij voelt zich voor de tweede keer dit seizoen verstoken van een doelpunt. “Clubgrensrechters”, verzucht de jongste Van Loon.

Het afgekeurde doelpunt kan de stemming van de broers niet bederven. Dat is begrijpelijk, want Boornbergum heeft zojuist Noordbergum, één van de titelkandidaten in 4C, met 2-0 verslagen. En uiteraard hebben Lesley en Mitchell een belangrijke bijdrage geleverd aan de overwinning. Lesley profiteert bij de 1-0 van een steekpass van Mitchell, die in de slotminuut, na goed doorzettingsvermogen op de achterlijn, ook aan de basis staat van de 2-0 van Sander Pot.

Minder leuk

In Boornbergum zijn ze uiteraard blij met de broers die dit seizoen bij de voetbalclub zijn gekomen. Ze zijn nieuw, maar dat zijn ze ook weer niet. Lesley en Mitchel wonen sinds vorig jaar in Drachten, maar zijn grotendeels opgegroeid in het Smallingerlandse dorp. Hun voetbalachtergrond ligt echter bij Drachtster Boys en zaalvoetbalclub Futsal Dragten.

Lesley speelde tot vorig seizoen in de hoofdmacht van Drachtster Boys, maar was toe aan een verandering van omgeving. ‘Moeten presteren’ werd bij het zaterdagse eersteklasseteam een ​​last. Hij voelde zich niet meer vrij op de groene mat en begon het plezier in zijn favoriete sport te verliezen. “Dan moet je een beslissing nemen. Ik was al benaderd door Boornbergum en dit was het moment om ja te zeggen.”

Terug op het veld

Mitchell stopte drie jaar geleden met veldvoetbal bij Drachtster Boys om dezelfde reden om in de zaal te gaan spelen bij Futsal Dragten. Toen zijn oudere broer hem vroeg om samen naar Boornbergum te gaan, hoefde de gymleraar in opleiding niet lang na te denken. “Ik miste het veld en de mogelijkheid om met Lesley te spelen maakte de keuze alleen maar makkelijker.”

Het verschil tussen de eerste en de vierde klasse is groot, zegt Lesley, die soms moeite heeft met ‘schakelen’. Volgens hem verklaart het de gele kaart die hij kreeg na een boze reactie omdat hij geen vrije trap kreeg. “Bij Drachtster Boys heb ik in mijn hele leven één gele kaart gehad, nu heb ik er na drie wedstrijden al één gekregen. Dat is niet wie ik ben, ik moet beter met mijn frustraties omgaan.”

Snel en wendbaar

Als voetballers zijn de broers anders. Lesley en Mitchell zijn allebei aanvallers, maar terwijl de snelle en behendige Lesley op alle posities voorin kan spelen, is Mitchell vooral een puntspeler. Naast snelheid heeft hij ook kracht nodig. “Maar als het om scoren gaat, zijn we niet anders. Geef ons een kans en die gaat in het net. En we creëren allebei kansen voor anderen.”

“Lesley is technisch vaardiger en slimmer in duels”, complimenteert Mitchell zijn oudere broer. “Je zag het aan de manier waarop hij zijn lichaam gebruikte bij de 1-0. Met zijn ervaring in de vierde divisie kan hij echt het verschil maken.” Andersom is de waardering er ook.”Als verdediger heb je een slechte middag als je tegen Mitchell moet spelen. Hij blijft voor zijn kansen gaan.”

Dromen van promotie

Voetbal speelt een centrale rol in hun leven. Lesley is hoofd jeugdopleiding bij de juniorendivisie van Drachtster Boys, de broers spelen voor Futsal Drachten en als de agenda het toelaat reizen ze af naar de Rotterdamse Kuip. “Wij zijn Feyenoord door en door. Onze opa komt uit Schiedam, Feyenoord zit in de genen denk ik”, zegt Mitchell met een brede glimlach.

In Boornbergum bundelden het zaterdag- en zondagvoetbal vorig jaar de krachten om alleen op zaterdag op prestatieniveau door te gaan. Het eerste seizoen resulteerde meteen in promotie naar de vierde divisie, voor het eerst in de clubgeschiedenis van de zaterdagtak. Het sportieve succes maakte ons hongerig, want ze dromen nu stiekem van een avontuur in de derde divisie.

“Voorspellen is lastig omdat veel tegenstanders nieuw voor ons zijn, maar wij willen graag naar de derde divisie.” Lesley is overtuigd van de mogelijkheden van Boornbergum. Het optimisme is gebaseerd op de kwalitatieve impuls die de vereniging afgelopen zomer kreeg. Naast de broers kwamen ook Rowin Leeftink, Sven Rozendal en Niels van der Veen bij Boornbergum.

Team moet groeien

Tegen Noordbergum staan ​​alle nieuwkomers in de basis. De ploeg van trainer Björn Schilder onderging een metamorfose en is sterker geworden, maar moet nog groeien. Dat bleek toen Noordbergum na rust al snel twee rode kaarten kreeg. De thuisploeg kan niet goed omgaan met het numerieke overwicht. De ruimtes worden niet gebruikt, er worden verkeerde keuzes gemaakt en het team verliest in de opbouw slordig de bal.

“We zijn er nog niet uit. We moeten elkaars kwaliteiten beter leren kennen”, legt Lesley het spel van zijn ploeg uit. Het komt wel goed, denken de broers, die vooral willen genieten en het net willen laten trillen.

Zaterdag wacht weer een belangrijke testcase met de uitwedstrijd tegen medekopman Eastermar. “We zullen zeker wel eens een wedstrijd verliezen, maar met dit team kunnen en moeten we bovenaan staan”, besluit de oudste van de groep.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *