‘Maat vol’ voor bierbouwers: ‘Van krat bier gaat straks bijna 40 procent naar de schatkist’ | Binnenland


Dat melden Nederlandse bierbrouwerijen onder meer in een paginagrote advertentie ADVERTENTIE politici in Den Haag om af te zien van het verhogen van de bierbelasting. Volgens de brouwers zal de stijging een desastreus effect hebben op de omzet en voor veel bedrijven de genadeslag kunnen zijn.

Onder de titel ‘De maat is vol’ richt de advertentie van de bierbrouwers (zie hieronder) zich tot de partijleiders van de partijen die meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Volgende week behandelt de Tweede Kamer het belastingplan 2024, waarin het kabinet een verhoging van de accijnzen op bier met 16,2 procent voorstelt. Volgens de bierbrouwers kan de stijging oplopen tot 50 procent. Dit geldt voor speciaalbieren met hogere alcoholpercentages. Deze bieren zullen te maken krijgen met een andere wijze van berekening van de gebruiksbelasting. “Bijna 40 procent van een krat bier gaat straks naar de schatkist. En een flesje of blikje speciaalbier wordt al snel een paar cent duurder”, zegt Fred Teeven, voorzitter van branchevereniging Nederlandse Brouwers.

Vooral de grensregio’s werden zwaar getroffen

Volgens Teeven heeft het aftredende kabinet onvoldoende aandacht besteed aan de neveneffecten van de hogere bierbelasting. “Deze forse verhoging van de accijnzen per 1 januari zou wel eens de genadeslag kunnen zijn voor veel brouwerijen, waardoor veel banen verloren gaan. De kosten voor grondstoffen, energie, verpakking en personeel zijn hoog. Iedere euro is hard nodig om terug te betalen de coronasteun.” Teeven zegt dat het vooral voor brouwers in de grensregio’s lastig gaat worden. ‘Want met de nieuwe verhoging betalen we in Nederland straks 80 procent meer bierbelasting dan in België en maar liefst 360 procent meer dan in Duitsland. Steeds meer Nederlanders steken de grens over om bier te kopen. Inkomsten inclusief accijnsinkomsten zullen naar België en Duitsland vloeien.”

Fred Teeven is voormalig staatssecretaris en nu voorzitter van branchevereniging Nederlandse Brouwer.
Fred Teeven is voormalig staatssecretaris en nu voorzitter van branchevereniging Nederlandse Brouwer. ©ANP/ANP

Jos Oostendorp, voorzitter van Craft (branchevereniging van zelfstandige brouwers), vindt dat het wetsvoorstel onevenredig wordt doorberekend aan de brouwerijen. “Dit kan niet de bedoeling zijn. Wij roepen de partijleiders en hun partijen daarom op om op zoek te gaan naar alternatieven voor de nu voorgestelde desastreuze combinatie van maatregelen die de biersector hard gaat treffen.”

Verzoek tegen verhoging

De brouwers voelen zich gesterkt door de ruim 58.000 Nederlanders die inmiddels de petitie stopextrabiertax.nl van de Nederlandse Brouwers en Ambacht hebben ondertekend. De brouwers willen hier graag over in gesprek en wij voelen ons gesteund door de ruim 55.000 Nederlanders die de petitie stopextrabiertax.nl van Dutch Brewers en CRAFT al hebben ondertekend. De handtekeningen worden dinsdag 17 oktober aan de Tweede Kamer aangeboden.

Het kabinet wijst erop dat de accijns op alcohol voor het laatst in 2014 is verhoogd. Naast aanpassing aan de inflatie probeert Den Haag ook het drinken te ontmoedigen door de verhoging in te voeren. Bovendien zou de accijnsverhoging extra geld voor de schatkist moeten opleveren. De brouwers stellen dat de sector via het betalen van accijnzen en BTW al een aanzienlijke bijdrage levert aan dezelfde schatkist. “Tegelijkertijd zien we ook de maatschappelijke uitdagingen en zijn we ons bewust van onze verantwoordelijkheid. De afgelopen jaren hebben we flink geïnvesteerd in alcoholvrije varianten als goed alternatief voor bier met alcohol. Ons land telt 1.000 brouwerijen, een kleurrijk en smaakvol bierlandschap dat we graag in stand willen houden.”

ADr
© ADr

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *